Gazprom převezme většinu v Abramovičově Sibněfti

Za největší obchod v dějinách země se v Rusku označuje dnešní rozhodnutí ruského plynárenského monopolu Gazprom, který podepsal dohodu o koupi většinového podílu v ropné společnosti Sibněft. miliardáře Romana Abramoviče. Za více než 72 procent akcií zaplatí Gazprom přes třináct miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Abramovič

Roman Abramovič | Foto: forbes.com

Dnešní dohoda velmi výrazně posílí snahy státního Gazrpomu ovládnout kromě plynárenského také ropný průmysl v Rusku. To je totiž jeden z hlavních úkolů Kremlu, získat vliv nad energetickými zdroji v zemi. Gazprom kontroluje také velmi vlivná média v Rusku a stává se tak společností s obrovským vlivem.

Na transakci ale nejvíc vydělal Roman Abramovič, který před devíti lety získal Sibňeft téměř zadarmo. Navíc svou společnost prodal podruhé, před dvěma lety jí totiž nabídl za tři miliardy dolarů Michaili Chodorkovskému a jeho ropnému gigantu Jukos. Po začátku procesu s Chodorkovským od toho úmyslu upustil, ale peníze dosud nevrátil.

Před pár dny navíc Abramovič, majitel gigantického fotbalového klubu Chelsea, potvrdil, že chce i nadále zastávat post gubernátora na Čukotce.

Petr Vavrouška, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme