Zaměstnavatelé nebudou moci tajit rozdíl v platech mužů a žen, rozhodly orgány Evropské unie

České předsednictví v Radě Evropské unie se ve čtvrtek dohodlo se zástupci Evropského parlamentu na kompromisní podobě pravidel, které mají zaměstnancům zajistit přístup k informacím o rozdílu mezi platy mužů a žen pracujících na stejné pozici. Evropská unie opatřením reaguje na přetrvávající praxi vyššího ohodnocení mužů oproti ženám za stejnou práci. Dojednaná směrnice by mohla vstoupit v platnost do několika týdnů.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Většina zadržených a vyšetřovaných má blízko k Pokrokovému spojenectví socialistů a demokratů (S&D)

Dohodu vyjednavačů musí ještě členské státy i europoslanci formálně schválit (ilustrační foto) | Foto: Dado Ruvic/Illustration | Zdroj: Reuters

Takzvaná genderová mezera v platech se v Evropské unii aktuálně zmenšuje, Evropská komise se však loni předloženým návrhem o platové transparentnosti snaží trend urychlit. Podle unijních institucí v současnosti ženy vydělávají za stejnou práci v průměru o 13 procent méně než muži.

Ženy mají o 16 procent menší výplatu než muži. ‚Ti tento problém podhodnocují,‘ připomíná expertka

Číst článek

V roce 2020 ženy splňující obdobná pracovní kritéria dostávaly o 14,1 procenta méně, zatímco o rok dříve to bylo 14,5 procenta. Česká republika v uplynulých letech za unijním průměrem zaostávala.

Směrnice, na jejímž konečném znění se předběžně dohodly členské státy EU a parlament, by dávala zaměstnancům právo získat od zaměstnavatelů informace o tom, jaký je průměrný plat mužů na stejné pozici a kolik v průměru berou ženy.

Firmy s více než sto zaměstnanci pak budou muset relevantním národním úřadům i samotným pracovníkům poskytovat přímo údaje o genderové nerovnosti v daném podniku, uvádí Rada EU v tiskové zprávě.

V závislosti na velikosti firmy se mají údaje hlásit každoročně nebo jednou za tři roky. Tresty za porušení nových pravidel mají za úkol zavést jednotlivé unijní země.

„Není pochyb o tom, že muži a ženy si zaslouží dostávat stejný plat, vykonávají-li stejnou práci. Skutečnost zatím bohužel taková není. Dnes děláme velký krok směrem k odbourání platové nerovnosti,“ komentoval dohodu rady a parlamentu český ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Dohodu vyjednavačů musí ještě členské státy i europoslanci formálně schválit; směrnice začne platit 20 dní po zveřejnění v úředním věstníku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme