General Motors zřejmě rozhodne o prodeji Opelu

Nekonečný příběh prodeje německé automobilky Opel dnes napíše další kapitolu. Vedení jejího vlastníka, americké firmy General Motors, by mělo rozhodnout o případném prodeji Opelu kanadsko-ruskému konsorciu Magna-Sberbank.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

továrna Opel v belgických Antverpách

továrna Opel v belgických Antverpách | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Tím by skončily šest měsíců trvající pokusy o záchranu německé firmy, které si podle názorů většiny expertů restrukturalizace americké automobilky vynutí. Podle některých hlasů ale stále existuje varianta, že si GM Opel ponechá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prodeji Opelu mluvil na Rádiu Česko redaktor časopisu Auto motor a sport Michal Štengl

Podle redaktora časopisu Auto motor a sport Michala Štengla by pro Opel bylo lepší, kdyby byl samostatný. To je ovšem podmíněno tím, že bude zdravý a bude mít dostatečný kapitál.

"Měli by pak jednodušší rozhodování, mohli by si lépe hlídat vlastní trendy a nebyli by tak závislí na vedení ze zámoří," řekl Štengl.

Přesun výroby do Ruska?

Ruský automobilový průmysl je ve velké krizi, takže by mu určitě pomohl přesun části výroby Opelu do Ruska. Štengl to ale nepovažuje za pravděpodobné.

"Přesouvat výrobu je vždy velmi nákladné. V Evropě jsou navíc velmi silné odbory. Maximálně se do Ruska přesune výroba některých starších modelů, které budou v Evropě končit a v Rusku by měly šanci na další život," myslí si Štengl.

Opel má podle něj velkou šanci dostat se z krize sám. "Má velmi úspěšné nové modely. Změnil design a má šanci lidi zaujmout. Restrukturalizace se mu ale nevyhne. Výrobní kapacity jsou velké, takže se určitě některé závody zavřou, firma by ale z toho měla vyjít silnější," dodal redaktor časopisu Auto motor a sport.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme