Generální prokurátor Bulharska požádal o odebrání licence ČEZu

Působení české energetické společnosti ČEZ v Bulharsku je vážně ohroženo. O pozastavení její licence požádal podle agentury AFP dnes generální prokurátor země Sotir Cacarov. ČEZ je výhradním distributorem elektrické energie zejména za západě Bulharska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Odebrání licence navrhla bulharská prokuratura již v polovině února na podnět premiéra Bojka Borisova. Ke kroku se odhodlal na základě prověrky, kterou v ČEZu provedl regulační úřad, který se ke kontrole firmy rozhodl poté, co tisíce lidí demonstrovaly proti vysokým cenám elektřiny.

Kontrola podle prokurátora Tsatsarova prokázala ‚masivní porušování pravidel firmou ČEZ‘, který se v posledníh týdnech stal jedním z terčů masivnío hněvu lidí, vyvolaného vysokými cenami elektřiny.

ČEZ zatím výsledky kontroly nezná. Mluvčí Barbora Půlpánová řekla, že firma dodržuje všechny bulharské i evropské zákony.

Pro koncového spotřebitele je přitom proud v Bulharsku téměř nejlevnější v Evropě. Proud v zemi distribuují tři společnosti, které si ale příliš nekonkurují, stát mají rozdělený na tři poměrně velké části. Oproti Česku se ale odečítání elektroměrů provádí v Bulharsku každý měsíc.

Problém nastal během Vánoc, kdy se zúčtovací období prodloužilo. Každý tak dostal vyšší účet než předchozí měsíc. V tom okamžiku se lidé zvedli a řekli, že na to nemají peníze a nechtějí tolik platit, i když sazby jsou od července vlastně pořád stejné.

ČEZ veškerá nařčení odmítá a označil navíc prohlášení premiéra za porušení právních norem. Podle mluvčí společnosti Barbory Půlpánové může ČEZu odebrat licenci jenom nezávislý regulátor.

Vývoj zisků skupiny ČEZ od roku 1999 | Foto: ČTK

Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme