Generální ředitel CME Adrian Sarbu rezignoval, hodnota akcií firmy okamžitě vzrostla

Adrian Sarbu rezignoval na funkci prezidenta a generálního ředitele mediální společnosti CME. Ta provozuje televizní stanice v šesti zemích střední a východní Evropy, v Česku je to šest kanálů v čele s televizí Nova. Ve firmě byl Sarbu od roku 1995 a podle dřívějších informací měl v čele společnosti zůstat na základě prodlouženého kontraktu až do prosince 2016.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf  společnosti CME Adrian Sarbu

Šéf společnosti CME Adrian Sarbu | Zdroj: ČTK

„Překvapivá zpráva to není. To, co předvedli, že bude mít mandát do roku 2016, bylo jenom divadlo. Nový klíčový akcionář, Time Warner, požadoval, aby pan Sarbu odešel určitě dřív,“ vysvětluje ekonomický komentátor Miroslav Motejlek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odchodu Adriana Sarbua z čela CME mluvil ekonomický komentátor Miroslav Motejlek

„Stejně tak bude požadovat odchod pana Laudera, který bude následovat během pár měsíců,“ předpokládá Motejlek.

Po ohlášení rezignace šéfa CME začaly akcie společnosti na pražské burze okamžitě prudce stoupat, během dne o více než 10 procent.

„Je to naprosto obvyklé, když odejde někdo, kdo tu firmu de facto zničil. Za posledních pět let, kdy řídil společnost, akcie propadly o 95 procent,“ upozorňuje ekonomický komentátor Miroslav Motejlek.

Nevydařená obchodní politika

Podle mediálního analytika Ondřeje Austa není tajemství, že pod vedením Adriana Sarbua v posledních letech hlavně televize Nova z finančního pohledu strádala. Výsledky hospodaření za první pololetí podle něj svědčily o tom, že trh „minimálně v první fázi“ velmi negativně zareagoval na novou obchodní politiku, kterou stanice v Česku zaváděla. Ta spočívala podle Austa v tom, že Nova už přestávala při nákupu inzerce dávat dosud obvyklé slevy a znatelně zvýšila ceny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odchod Adriana Sarbu ze společnosti CME komentoval na Radiožurnálu mediální analytik Ondřej Aust

„Ten propad byl velký. Dokonce se televize Nova, která vždycky byla takzvaným zlatým vejcem skupiny CME – to znamená, že byla vždycky nejvýdělečnější – dostala poprvé po dlouhé době, nebo možná vůbec poprvé, za rumunskou pobočku.“

„Takže myslím si, že při vědomí tohoto je odchod tohoto manažera, který vždycky vládl televizi a celé skupině tvrdou rukou, zřejmě z pohledu akcionářů, respektive trhu, dobrou zprávou,“ poznamenal mediální analytik.

Vyšší ceny a opouštění bonusů inzerentům televize podle jeho slov vysvětluje jako přípravu na budoucnost. Pokud by totiž stále přistupovala na vyšší slevy a zlevňovala reklamu, mohla by se v dalších letech dostat do ještě větších ekonomických potíží. V krátkodobém období tato strategie podle Ondřeje Austa pomohla Primě a některým dalším menším stanicím.

„Nova mluví o tom, že druhá polovina roku bude o mnoho úspěšnější, že už mají nasmlouvané významné kontrakty s největšími inzerenty. A myslím si, že až za nějaký rok dva uvidíme, jestli tento krok byl správný a jestli tyto pohyby jednak na trhu i ty personální pohyby v samotné firmě byly dobrou reakcí, anebo poněkud unáhlenou na tu současnou situaci,“ uzavřel mediální analytik.

Martin Křížek, mta, Petr Král, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme