Geopolitik: Obamova ekonomická pomoc Arabům na rozpumpování ekonomik nestačí

Americký prezident Barack Obama včera představil variaci na ‘Marshallův plán pro sever Afriky‘. Dlouho diskutovaná hospodářská pomoc zahrnuje odpustky egyptských a tuniských dluhů v celkové výši zhruba jedné miliardy dolarů. Zároveň se Washington také hodlá zaručit za půjčky pro mladé egyptské podnikatele. A to do výše další miliardy dolarů. Dalších několik miliard by pak podle Obamy měly poskytnout nadnárodní rozvojové banky. Boj o přízeň a vliv v revolučním regionu tak běží naplno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama přečetl prohlášení o jednáních o rozpočtu Spojených států.

Barack Obama přečetl prohlášení o jednáních o rozpočtu Spojených států. | Zdroj: Reuters

Podle některých hlasů vypadá pomoc, o které včera prezident Obama mluvil, jako koncept měkké síly. Ten vychází z toho, že je třeba získat „srdce a mysl" obyvatel cizí země. To totiž mocnosti zajistí přízeň a vliv.

„Určitě je to možné interpretovat tímto způsobem. Nicméně já se domnívám, že za touto rétorikou se skrývá jiný, z pozice USA daleko důležitější cíl, kterým je obnovit regionální stabilitu,“ řekl na Rádiu Česko Michael Romancov vyučující geopolitku na pražské Metropolitní univerzitě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hospodářské pomoci, kterou arabskému svět slíbil prezident USA Barac Obama jme ba Rádiu Česko hovořili s geopolitikem Michaelem Romancovem.

Podle něj ale zmiňovaná finanční pomoc v časech, jaké zažívá sever Afriky, není tak dostatečná, jako byl někdejší „Marshallův plán pro obnovu Evropy. Připomněl, že suma, která byla alokována po 2. světové válce, byla nesrovnatelně vyšší, než číslo, o kterém mluvil americký prezident.

„Za druhé, tam půjčky směřovaly do prostoru, který byl poničený válkou, ale kde existovalo dostatečné množství kvalifikované pracovní síly i technické a technologické know how pro rekonstrukci. Tady jsme svědky něčeho jiného – ambiciózního plánu, jehož cílem by mělo být rozpumpování stagnujících ekonomik. Ale na to ta částka nemá šanci stačit,“ domnívá se Romancov.

Za racionální označil také názor, že velkou neznámou zůstává fakt, jak bude v oblastech na severu Afriky americká pomoc vůbec přijímána.

„Faktem nicméně je, že až dosud jsme byli svědky toho, že tamní revoluce nebyly motivovány antiamericky či antizápadně. Pokud by se Obamově administrativě podařilo tímto krokem aspoň trochu získat Araby, bylo by to dobré. Ale jsem v tomto směru spíš skeptický,“ dodal.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme