Globální fúze a akvizice: nejistota trvá

Celkový objem globálních fúzí a akvizicí v prvním pololetí propadl na šestileté minimum. Jak vyplývá ze zprávy společnosti Zephyr, počet transakcí i jejich objem shodně propadly meziročně o 17 procent, a to na nejnižší úroveň od druhého pololetí roku 2004.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Vacl

Jan Vacl | Foto: Planetoide.net

Experti ale očekávají, že by druhé pololetí mohlo přinést oživení. A to i díky provedeným zátěžovým testům a obecněji problémům některých evropských bank, které by mohly vést k odprodejům aktiv a k fúzím některých ústavů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma: Důchodová reforma a školné. Magdaléna Trusinová se ptala hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka a stínového ministra financí za ČSSD Jana Mládka.

Stagnaci ve druhé polovině roku nelze vyloučit

S tím souhlasí i associate director divize investičního bankovnictví centrály banky HSBC Jan Vacl: „V září se vrátí všichni občerstvení do kanceláří, ale důležité bude, jaké budou výsledky firem za třetí čtvrtletí, třeba finanční sektor nepůsobí zrovna nejzdravěji nebo nejsilněji, i když ta čísla jsou výrazně lepší, než byla před několika lety nebo čtvrtletími. Pořád to není růst nebo zlepšení, které je vnímané jako udržitelné a stimuluje více dotazů a nejasností než jasný pohled do budoucna, že všechno je v pořádku.“

Síla kapitálových trhů nejenom akciových, ale i dluhových, kde se spousta společností předzásobila kapitálem, ale to ještě neznamená, že budou okamžitě směřovat do m&a transakcí, takže není vyloučeno, že druhá polovin roku bude poměrně stagnující,“ uvedl pro Rádio Česko Vacl.

Aktivní finanční sektor

Podle něj bude pokračovat aktivita v sektoru finančních institucí, jako jsou banky pojišťovny,

„Situace se pravděpodobně bude krystalizovat ve Španělsku i v Irsku. Těch bank, které mají problémy, je tam mnoho. Některé budou nuceny se zbavovat některých svých aktiv v důsledku přijetí podpory EU, takže to samo o sobě přinese určité kvantum transakcí do trhu. Jestli budou všechny úspěšné, to bude otazník,“ doplnil Vacl.

Stagnaci předvídá i v Evropě: „Ani východní Evropa se tomu nevyhne,“ řekl Rádiu Česko Vacl. Jak dodal, v přírodních zdrojích pokračuje konsolidace dalších zdrojů do budoucna.

Marián Vojtek, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme