Gruzínská krize možná přiměje Evropu k rychlejší výstavbě plynovodu Nabucco

Evropská unie má podle analýzy Mezinárodní agentury pro energie snížit svou závislost na jediném dodavateli ropy a plynu tedy Rusku. Jako dobrý projekt agentura oceňuje plynovod Nabucco, který by měl vést z Ázerbájdžánu přes Gruzii a Turecko do Střední Evropy. Komisař pro energetiku Andris Piebalgs přiznal, že gruzínská krize přiměje Unii k větší aktivitě v projektu Nabucco.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

potrubí, plynovod

potrubí, plynovod | Foto: Archiv ČRo

Události v Gruzii budou mít podle Andrise Piebalgse vliv na větší politickou aktivitu Unie k odstranění všech překážek ve výstavbě plynovodu z Azerbajdžánu.

Nic na tom nezmění to, že infrastruktura v Gruzii, která bude jednou z tranzitních zemí, utrpěla nedávným konfliktem. Nejen Evropská unie jí totiž pomůže s její obnovou.

"Náš názor na takový projekt sítě infrastruktury, jako je Nabucco, se nemění. Doufám, že i Evropská investiční banka chápe, že je to projekt, který by se měl podpořit. Protože nikdo nepochybuje o tom, že tento plynovod bude v budoucnu potřeba," řekl eurokomisař. Mohl by totiž výrazně snížit evropskou závislost na ruském plynu.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme