Guvernér ČNB nevylučuje další zásahy do kurzu koruny

Guvernér České národní banky Miroslav Singer nevyloučil, že by centrální banka během následujícího roku a půl mohla znovu hýbat s kurzem koruny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Může se stát, že budeme kurz měnit, ale přiznám se, že by to vyžadovalo strašně dramatickou změnu. Je to hrubší nástroj než úrok, nemůže se měnit při každé významnější změně ekonomických podmínek. My to obecně nevylučujeme,“ řekl Singer v České televizi.

Centrální banka zahájila minulý týden devizové intervence s cílem oslabit korunu, její kurz chce držet kolem 27 korun za euro. Slibuje si od toho udržení a tvorbu nových pracovních míst i zamezení ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly podle ČNB mnohem větší v případě deflace.

Většina ekonomů však krok ČNB zpochybňuje. Pomůže podle něj jen části vývozců, protože jim zlepší situaci na zahraničních trzích. Velká část zboží na českém trhu podle nich zdraží a lidé budou nakupovat ještě méně než dosud.

Zuzana Hálová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme