Guvernér Švýcarské národní banky rezignoval kvůli obchodům své manželky

Guvernér Švýcarské národní banky Philipp Hildebrand odstoupil z funkce kvůli obchodům své manželky. Ta díky poklesu kurzu švýcarského franku vydělala na obchodech na burze v přepočtu přes 1,5 milionu korun. Hildebrand přitom z pozice guvernéra banky o kurzu švýcarské měny přímo rozhodoval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Guvernér Švýcarské národní banky Philipp Hildebrand

Guvernér Švýcarské národní banky Philipp Hildebrand | Zdroj: Reuters

Hildebrandova manželka loni v létě nakoupila za 400 000 švýcarských franků americké dolary. Bylo to v době, kdy Švýcarská národní banka chystala masivní intervenci na oslabení švýcarské měny. Ta před tím výrazně posílila vůči euru i dolaru, což ohrožovalo konkurenceschopnost švýcarských vývozců.

Poté, co banka kurz franku srazila, Hildebrandova žena dolary opět prodala. Na transakci vydělala asi 75 000 švýcarských franků, tedy skoro 1,6 milionu korun.

Část švýcarských politiků požadovala Hildebrandovu rezignaci s tím, že jeho manželka mohla zneužít důvěrné informace. Guvernér namítal, že jeho žena je burzovní makléřka a obchodovala pouze sama za sebe.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme