Airbus v posledních měsících čtyřikrát napadli hackeři, zajímali se o motory. Podezřelá je i Čína

Evropský výrobce letecké techniky Airbus se v uplynulých měsících stal terčem série kybernetických útoků. Ve čtvrtek o tom informovala agentura AFP s odvoláním na bezpečnostní zdroje. Útočníci se podle AFP snažili proniknout k obchodním tajemstvím Airbusu prostřednictvím počítačových systémů jeho dodavatelů. Existuje podezření, že za těmito špionážními aktivitami stála Čína.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský výrobce letadel Airbus

Airbus se ke čtvrteční zprávě agentury AFP odmítl vyjádřit (ilustrační foto). | Foto: Regis Duvignau | Zdroj: Reuters

Jeden ze zdrojů uvedl, že v uplynulých 12 měsících směřovaly na Airbus přes systémy dodavatelů „čtyři velké útoky“. Mezi dodavatele napadené hackery podle zdrojů patřil například britský výrobce leteckých motorů Rolls-Royce. Hackeři se údajně zajímali mimo jiné o informace o motorech pro letadla A400M a A350.

Airbus se ke čtvrteční zprávě agentury AFP odmítl vyjádřit. Firma nicméně již v lednu informovala o kybernetickém útoku na své systémy.

Americká prokuratura loni uvedla, že pracovníci čínské zpravodajské služby a hackeři ukradli informace o tryskovém motoru vyvíjeném podniky, které patří mezi dodavatele Airbusu, napsala agentura Reuters.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme