Hackerům se zřejmě podařilo proniknout do systému mezibankovní komunikace SWIFT

Neznámým hackerům se pravděpodobně podařilo prolomit zabezpečení bankovního softwaru SWIFT. Ten slouží pro mezinárodní mezibankovní styk a využívají ho tisíce bank po celém světě. Na případ upozornila britská společnost BAE, která vyšetřuje případ krádeže v přepočtu půl miliardy korun z účtu Bangladéšské centrální banky. Informuje o tom agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hackerům se asi podařilo proniknout do systému mezibankovní komunikace SWIFT  (ilustrační foto)

Hackerům se asi podařilo proniknout do systému mezibankovní komunikace SWIFT (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Společnost, která SWIFT zastřešuje, už oznámila, že pracuje na aktualizaci, která klientům pomůže se zabezpečením.

Hackeři se pomocí škodlivého softwaru pokusili odcizit víc než 23 miliard korun z účtu Bangladéšské centrální banky ve Federální bance v New Yorku. Většinu transakcí se podařilo zablokovat, ale víc než půl miliardy korun odešlo na účty na Filipínách.

SWIFT kvůli případu varoval banky, aby prověřily své zabezpečení. Podle bangladéšské policie byla Bangladéšská banka špatně zabezpečená a chyběly jí i základní bezpečnostní prvky, jako je firewall, který monitoruje veškerý provoz hlídaného počítače.

Banky po celém světě využívají SWIFT jako nástroj zejména k mezinárodnímu platebnímu styku. V současnosti je to nejdůležitější kanál, kterým si banky posílají data, přičemž každá má vlastní jedinečný kód, kterým se v systému identifikuje. Systém využívá na 11 tisíc společností.

Tea Veseláková, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme