Hamáček nechce podpořit rozpočet, který by zmrazil platy hasičů a policistů. Opozice navrhuje škrty

Vicepremiér a předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček by nepodpořil takový státní rozpočet, který by zmrazil platy hasičů a policistů. Řekl to v nedělních Otázkách Václava Moravce v reakci na informace České televize, podle nichž chce ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) tento krok vládě navrhnout.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 15:02 29. 8. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Hamáček odchází z jednání vlády.

Jan Hamáček odchází z jednání vlády. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Případné veto státního rozpočtu, kterým v sobotu pohrozil prezident Miloš Zeman, by podle Hamáčka bylo komplikací, protože by pravděpodobně prodloužilo období rozpočtového provizoria. Partneři v debatě, předsedové opoziční ODS Petr Fiala a Starostů Vít Rakušan návrh rozpočtu kritizovali a požadovali v něm více úspor i další kroky.

Zeman se sešel s Babišem a Schillerovou. Řešili rozpočet, o BIS se podle ministryně nemluvilo

Číst článek

„Na vládu půjdu se zmrazením a uvidíme. Já bych byla samozřejmě ráda, kdyby se to řešilo v rámci objemu, to znamená, kdyby se hledaly možnosti rušení agend,“ řekla v sobotu České televizi ministryně Schillerová.

„Nebudu hlasovat pro státní rozpočet, který zmrazí platy hasičů a policistů,“ prohlásil v neděli Hamáček. „Paní ministryně se ráda fotí s hasiči a policisty, ale to co říká, je, že jim efektivně sníží mzdu o sedm procent,“ dodal.

Základem je podle něj růst o tři procenta. Řekl také, že nevidí možnost razantních úspor na bezpečnosti státu.

Fiala a Rakušan podrobili návrh rozpočtu kritice a s Hamáčkem o něm polemizovali. Fiala prohlásil, že jak je rozpočet postaven, vede Česko postupně do krachu. Problém je podle něj na výdajové stránce rozpočtu. Škrtat se podle něj dá například na dotacích podnikatelským subjektům.

Občanští demokraté jsou podle něj schopni ušetřit 100 miliard ve výdajích. Současně při růstu ekonomiky o čtyři až 4,5 procenta by to podle něj přineslo 80 až 100 miliard. Schodek by tak byl kolem 200 miliard korun.

Korporátní i digitální daň

Také předseda STAN Rakušan uvedl, že na výdajích lze ušetřit 80 až 100 miliard korun. Stát se podle něj projedl k neuvěřitelným výdajům. „Doma určitě nechcete svým dětem odkázat hypotéku,“ vzkázal Hamáčkovi.

Exguvernér ČNB: Rychlé navyšování státního dluhu je problém. Příští vládu čeká obtížný domácí úkol

Číst článek

Hamáček naopak vytkl oponentům, že se nezaměřují na příjmovou stránku rozpočtu. „Korporátní daň, tam se dá pracovat s nějakými dvěma procentními body. Co se týká digitální daně, to je kolem deseti miliard, a odtoky financí do zahraničí,“ řekl Hamáček.

Česká televize také zveřejnila výsledek průzkumu společnosti Kantar. Uskutečnil se na vzorku 1200 respondentů. Vyšlo z něj, že letošní schodek státního rozpočtu 500 miliard korun by měl být podle 65 procent lidí nižší. Podle 17 procent dotázaných je přiměřený a podle 14 procent lidí by mohl být dokonce vyšší.

„Dvě třetiny občanů hodnotí schodek jako příliš vysoký. Snažili by se v něm hledat především úspory, jde především o lidi mezi 30 až 60 lety, vysokoškoláky a voliče většiny opozičních stran. Se schodkem častěji souhlasí voliči ANO, ČSSD, KSČM a SPD,“ uvedl analytik Kantar Ondřej Ryboň.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme