Hampl a Tomšík budou dál členy bankovní rady ČNB, Klaus je ve funkci potvrdil

Prezident Václav Klaus potvrdil Mojmíra Hampla a Vladimíra Tomšíka ve funkcích viceguvernérů České národní banky. Členy bankovní rady zůstávají na dalších šest let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Podle Klause se oba ve svých funkcích osvědčili. Prezident je vyzval, aby se snažili udržet inflaci v Česku na co nejnižší úrovni.

„Já doufám, že se budete snažit, aby naše ekonomika a naše měna byly v pořádku a že budete bránit některým chybným evropským pokusům měnu v Evropě poničit způsobem, který by mohl být dokonce na dlouhou dobu nevratným,“ řekl prezident.

Bankovní rada je sedmičlenná. Určuje měnovou politiku země, v praxi nastavením základních úrokových sazeb, od kterých se pak odvíjejí úroky komerčních bank.

Cílem je přitom držet inflaci na nízké a stabilní úrovni, která by podporovala přiměřený růst ekonomiky. Centrální banka také zodpovídá za dozor nad celým finančním trhem včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu.

Igor Maňour, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme