Haribo prošetřuje své dodavatele. S brazilskými pracovníky se zachází prý 'hůř než se zvířaty'

Německý výrobce cukrovinek Haribo prošetřuje své dodavatele. Čelí podezření, že s pracovníky na brazilských plantážích se nakládá jako s novodobými otroky.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gumoví medvídci Haribo. Ilustrační foto.

Gumoví medvídci Haribo. Ilustrační foto. | Foto: Thomas Rosenau | Zdroj: CC BY-SA 2.5

Pracovníci na plantážích v Brazílii sklízejí palmové listy na výrobu karnaubského vosku.

Vosk, získávaný z listů brazilské palmy Copernicia prunifera, se využívá ve farmacii, při výrobě krémů na boty a také cukrovinek, třeba želatinových medvídků.

Česači si stěžují na to, že musejí spát venku, nemají přístup k čisté pitné vodě a dostávají 12 dolarů na den, tedy v přepočtu asi 265 korun.

Jeden úředník z brazilského ministerstva práce řekl stanici Deutsche Welle, že „s těmi lidmi se zachází jako s věcmi“, prý hůř než se zvířaty.  

Mluvčí Hariba uvedla, že firmu dostupné informace velmi znepokojují. Podmínky, za jakých jsou lidé na brazilských plantážích nuceni pracovat, označila za nesnesitelné.

Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme