Havárie na několik dní zastavila lodní dopravu na Rýnu

Až do konce týdne zřejmě zůstane pro lodní dopravu uzavřený evropský veletok Rýn. Může za to nehoda kontejnerové lodi poblíž Kolína nad Rýnem. Plavidlo Excelsior najelo na mělčinu a z jeho paluby se uvolnily tři desítky kontejnerů. Jde o nejvážnější havárii tohoto typu lodi na Rýnu za posledních 25 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vodní hladina

vodní hladina | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Rýnu navíc hrozí ekologická katastrofa. V jednom ze šesti stále pohřešovaných kontejnerů totiž byla přepravována vysoce nebezpečná mořidla a chemická činidla. Lokalizované kontejnery by dnes měly být s pomocí plovoucího jeřábu vyzdviženy.

Dopoledne se pak do vyprošťování uvízlé lodi mají zapojit tři speciální plavidla. "Rýn zůstane uzavřený možná až do pátku," konstatoval Markus Lehmacher z plavebního úřadu v Kolíně.

Nehoda zabránila na evropském veletoku v další plavbě stovce lodí, přičemž toto číslo by se mohlo zvýšit až na dvojnásobek. Nejasnosti stále panují ohledně příčiny havárie. Odstraňování následků nehody bude také extrémně drahou záležitostí dosahující milionů eur.

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme