Havel přijal demisi guvernéra ČNB Tošovského

Guvernér České národní banky Josef Tošovský dnes předal prezidentu republiky Václavu Havlovi rezignaci na svoji funkci. Prezident jeho rezignaci přijal. "Pan guvernér dnes přinesl v souladu se zákonem svou žádost o odvolání z funkce guvernéra a žádost o odvolání z funkce člena bankovní rady pana Hrnčíře," uvedl Havel po dnešním setkání s Tošovským. Oba žádají o uvolnění z funkce k 30. listopadu letošního roku, dodal Havel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doc. Ing. Josef Tošovský se narodil 28. 9. 1950 v Náchodě. Vystudoval obor zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické v Praze. Po ukončení studia v roce 1973 nastoupil do Státní banky československé, kde postupně prošel řadou funkcí. Působil v londýnské pobočce Živnostenské banky nejprve jako ekonom (1984-1985) a později jako náměstek ředitele (1989). V prosinci 1989 byl jmenován předsedou Státní banky československé, která pod jeho vedením začala plnit funkci samostatné centrální banky státu. V období československé federace zastával funkci guvernéra SBČS, řídil její rozdělení a stál v čele ČNB při vytváření samostatné měny.

Z titulu své funkce je jedním z guvernérů Mezinárodního měnového fondu. Je členem vědecké rady a správní rady Vysoké školy ekonomické v Praze a členem správní rady Univerzity Karlovy. Od prvopočátku procesu transformace vystupuje na mezinárodních konferencích pořádaných vědeckými institucemi, mezinárodními institucemi, bankami a investičními společnostmi v Evropě, Americe a Asii. V roce 1993 byl J. Tošovskému ve Washingtonu při příležitosti výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu udělen časopisem Euromoney titul "Centrální bankéř roku". V roce 1994 jej European Business Press Federation zvolila "Evropským manažerem roku". 6. 12. 1994 převzal na brněnské Masarykově univerzitě jako první laureát Cenu Karla Engliše. 6. 2. 1996 získal titul Evropský bankéř roku, udělovaný skupinou "Group 20+1", složenou z předních novinářů EU.

V prosinci 1997 byl jmenován předsedou vlády České republiky s úkolem zajistit řízení státu do předčasných voleb. Po ustavení nové vlády dne 23. 7. 1998 byl znovu jmenován guvernérem ČNB.

Guvernér České národní banky Josef Tošovský byl dnes ve švýcarské Basileji zvolen novým předsedou Institutu finanční stability, který je součástí Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS). Tošovský se nové funkce ujme již od 1. prosince, to znamená okamžitě poté, co odstoupí z čela ČNB.

Od stejného data bude do funkce hlavního poradce Institutu finanční stability uveden John Heimann, který institut vedl od jeho založení na začátku loňského roku, píše se v dnešním sdělení BIS.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme