Havel vybral podle analytiků guvernéra dobře

Za dobrou volbu považují ekonomové nové osobnosti v bankovní radě České národní banky, které vybral prezident Václav Havel. Zdeněk Tůma, kterého bude prezident jmenovat guvernérem, bude stát zejména před úkolem zmírnit politické napětí panující kolem centrální banky. Odborníci přitom očekávají, že pod jeho vedením zůstane ČNB protiinflačně zaměřena.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dalšími členy bankovní rady se podle rozhodnutí prezidenta stanou Michaela Erbenová pracující dosud v Komerční bance a Jan Frait, který vyučuje monetární ekonomii na Vysoké škole báňské v Ostravě. Na místo viceguvernéra se posune člen bankovní rady Luděk Niedermayer.

„Domnívám se, že nelze očekávat výrazné změny měnové politiky, protože jak guvernér, tak oba viceguvernéři jsou stálými členy bankovní rady a jejich názory výrazně ovlivňovaly měnovou politiku již nyní,“ řekl David Marek z Patria Finance.

Jednou z největších výzev nového guvernéra bude podle Pavla Sobíška z Bank Austria Creditanstalt zlepšení vztahů mezi ČNB a klíčovými politiky. „Obávám se ale, že dnešní výroky řady z nich mu startovací pozici poněkud zkomplikovaly. Za předpokladu platnosti novely zákona o ČNB bude zmírnění napětí důležité nejen pro zvýšení renomé země v zahraničí, ale i pro hladké fungování samotné ČNB,“ míní.

„Co bude pro některé politiky problémem, je vazba Tůmy i Erbenové na Patrii,“ podotkl Miroslav Singer z Expandia Finance s tím, že na druhé straně je Tůma zastáncem transparentnosti ČNB a měl by zvládnout tuto linii prosadit.

Markéta Kaclová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme