Havel: Zemědělcům by pomohlo snížení výrobních nákladů

Zemědělci v Česku vylévali na pole hektolitry mléka, za které jim odběratelé platí v průměru 5,50 Kč, což je podle představitelů zemědělských svazů 2,50 Kč pod výrobními náklady. Jednotlivé podniky kvůli tomu tratí statisíce korun měsíčně. Mléčná krize trvá už déle než rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci vylévali na protest mléko do polí

Zemědělci vylévali na protest mléko do polí | Foto: Tomáš Adamec

Ministerstvo zemědělství sice chce snížit platby na dobytčí jednotku, ale zase chce trh podporovat prostřednictvím článku, který umožňuje převést až tři a půl procenta z národních přímých plateb na speciální programy - a mléko dostane přednost.

Přehrát

00:00 / 00:00

O současné mléčné krizi mluvil v Radiofóru agrární analytik Petr Havel.

Podle agrárního analytika Petra Havla je situace tuzemských producentů mléka opravdu špatná: "Problém, který v současné době eskaluje, se vytvářel dlouhodobě a bohužel stát ani zemědělci proti tomu dlouho nic nedělali."

V Evropské unii je trh s mlékem regulován kvótami. Součet národních kvót, to znamená, kolik mléka se může v Evropské unii vyrobit, je výrazně vyšší než objem, který se v EU spotřebuje. "Evropa tak stále generuje přebytek mléka, a toto evropské mléko je kvůliy evropské byrokracii a různým nadstandardním předpisům drahé a v Evropě se hromadí," vysvětluje situaci Havel.

Mléko se navíc může vyvážet pouze s dotační podporou, kterou EU v roce 2007, kdy byly ceny mléka vysoko, zastavila. "Surovina se ale dál vyráběla a hromadila. Následně ceny mléka klesly a než Evropa opět přistoupila k dotovanému exportu, tak se vytvořily zásoby, které tlačí na ceny," dodává analytik.

Podle Havla bohužel zemědělci nemají takovou pozici, aby sami mohli ceny mléka zvyšovat. Možným řešením je podle něj snížení výrobních nákladů: "To ale znamená změnit dosavadní většinový systém produkce mléka v České republice. U nás se mléko vyrábí ve stájích zejména prostřednictvím vysoko produkčních dojnic, což je drahé."

"Litr mléka lze vyrobit i levněji, když se dojný skot volně pase na loukách a nejsou tam v podstatě žádné náklady na produkci. Potom lze dosáhnout nákladových cen kolem 6 korun za litr," vysvětluje Havel.

Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme