Havlíčkobrodské firmy získaly v Rusku zakázku za 850 milionů

Dvě havlíčkobrodské firmy získaly obrovskou zakázku v ruské federaci. Společnost ROSS Holding a architektonický ateliér H3 se společně podílejí na výstavbě továrny na výrobu bimetalových plechů u Krasnoarmejsku. Zakázka činí asi 850 milionů korun. V tuto chvíli se čeká na stavební povolení, práce naplno rozjedou příští rok na jaře a skončit mají do 15 měsíců. Důležité smlouvy jsou už ale podepsané.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklad hutního materiálu

Sklad hutního materiálu | Foto: Tomáš Adamec

Pro firmu ROSS Holding to není první zakázka na východ od našich hranic. V tomto případě se ale jedná o akci úvěrovanou českou bankou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání, která zakázce předcházela, mluvil na Rádiu Česko ředitel divize Stavby a technologie společnosti ROSS Holding Havlíčkův Brod Milan Oplíštil

„Na zakázku bude vytvořen projektový tým, který ji bude řídit a přímo na místě bude vyjednávat podmínky se subdodavateli a zajišťovat chod celé stavby,“ vysvětluje generální ředitel firmy Roman Stryk.

Bimetalové plechy se využívají v leteckém a chemickém průmyslu. Dva nestejné materiály se při výrobě spojí formou řízeného výbuchu v jeden homogenní celek.

Smlouvami podložená akce havlíčkobrodské firmy se týká pouze velké průmyslové haly. Výbuchy probíhají mimo areál, dodává architekt David Hromada:

„Jedná se o tovární halu, která bude mít rozměr přibližně 127 na 67 metrů. Je to otevřený prostor. Dvě třetiny haly tvoří výrobní část, třetinu skladovací část. výrobní část je vysoká 16 metrů, skladovací zhruba o třetinu nižší.“

Uvnitř budou umístěné klasické zámečnické a kovoobráběcí stroje, které budou připravovat jednotlivé zakázky pro řízený výbuch, který se odehrává mimo areál plánované výstavby.

Na stavbě je drahá především technologie, samotná stavba činí pouze 30 procent nákladů.

„První jednání o tomto projektu se uskutečnilo před bezmála dvěma lety. Poslední rok byl z pohledu přípravy projektu velmi intenzivní. Jednání nebyla vždy jednoduchá, ale kvůli společnému zájmu nakonec korektní a profesionální,“ říká ředitel divize Stavby a technologie společnosti ROSS Holding Havlíčkův Brod Milan Oplíštil, podle kterého firmě pomohly již dřívější zkušenosti z Ruska.

Milan Kopecký, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme