Hazard čekají nová pravidla. Danit se bude i sázení přes internet

Provozovatele sázkových her a kasin čekají nová pravidla. Návrh zákona, který například zavádí novou loterijní daň, dnes posoudí ministři. Novinkou je také zdanění internetového sázení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hazard. Ilustrační foto

Hazard. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos, m_bartosch

Podle náměstka ministra financí Tomáše Zídka musí nově společnost, která by provozovala internetové sázky, sídlit v České republice.

„Společnost, která provozuje internetové sázení, musí mít sídlo v České republice a musí mít na kamenné pobočce možnost evidovat sázející tak, aby bylo jasně rozlišitelné, jestli člověk, který sází, je starší 18 let,“ upřesnil.

U zahraničních firem se v návrhu zákona podle Zídka nic nezměnilo. „Firma ze zahraničí to tady provozuje načerno, takže je možné firmu postihovat, zakazovat reklamu na její produkty. Jediné, v čem je nový zákon otevřenější volnému trhu, je možnost účasti zahraničního kapitálu ve všech typech loterijního průmyslu,“ doplnil Zídek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministra financí Tomáš Zídek v Ranním interview Radiožurnálu

V zákoně jsou podle něj i další nové prvky, například limit na maximální hodinovou prohru.

„Týká se to především herních hracích automatů a videoterminálů. Nastaveno je to tak, že maximální hodinová prohra je třeba 80 tisíc. A to je jenom pro kasina. Pokud je hrací automat umístěn někde v restauraci, tak je to jenom pět tisíc,“ dodal náměstek ministra financí.

Stávající zákon, který upravuje pravidla loterií, je z roku 1990. Od té doby se o hazard zajímá mnohem více lidí, zvýšil se i počet provozovatelů těchto her. Změny nastaly ale i u zařízení, na kterých jsou hry provozovány. Neustále se vyvíjejí nové typy, na které již 21 let starý zákon nepomýšlí.

Provozovatelé hazardu jsou proti

Podnikatelé, kteří se v hazardním byznysu pohybují, ale upozorňují, že se legislativa mění příliš často. Za poslední dva roky jde prý o třetí zásadní změnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V poledních Ozvěnách dne mluvil ředitele Asociace provozovatelů kurzovnch sázek Marek Herman

„Pro odbornou veřejnost je malinko překvapení, že jde o další novelu nebo o další návrh zákona, protože loňský rok byl rokem masivních změn v loterijním zákoně. Řešily se dvě základní věci, to znamená pravomoc obcí a výše odvodového zatížení, a podle mého názoru teď není čas připravovat další materiál,“ řekl v poledních Ozvěnách dne ředitel Asociace provozovatelů kurzovních sázek Marek Herman.

„Od 1. ledna platí nová norma, kde došlo ke zdanění devatenácti procenty, to znamená daň z příjmu právnických osob, to nebylo. K tomu je takzvaná daň 20 procent. Podle mého názoru se o tom diskutovalo velmi dlouze, to zatížení není dobré,“ dodal.

Slabinou nového návrhu je podle Hermana právě odvodové zatížení. Navíc prý vůbec neřeší nelegální provozovatele, a to je podle něj chyba. „My těm firmám musíme konkurenčně čelit. Neplatí žádné odvody, žádné daně a mají velkou ekonomickou výhodu před firmami českými,“ vysvětlil Herman.

Václava Marešová, Simona Bartošová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme