Hazard mezi mladými: téměř třetina sedmnáctiletých už někdy prohrála peníze

Zkušenosti s hraním hazardních her má v Česku čím dál více dětí. Na konferenci věnované situaci v hazardním průmyslu to řekl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Podle něj děti mají nejčastěji zkušenost s karetními hrami, kostkami nebo kurzovým sázením, a to jak v kamenných hernách, tak na internetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poker

Poker | Foto: Martin Dušek

„Kolem sedmi procent mladých do šestnácti let už má zkušenost s online hraním a prohranými penězi. V kategorii sedmnáct let už třicet procent mladých lidí uvádí zkušenost s prohranými penězi,“ sdělil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Přísnější regulaci má od ledna 2017 přinést nový zákon o hazardních hrách. Zlepšuje například postavení obcí, ale zavádí i výrazně přísnější postihy za provozování ilegálních heren. Podle náměstka ministra financí Ondřeje Závodského by měl citelně postihnout i provozovatele ilegálního hazardu ve virtuálním prostředí.

Hazardní byznys roste. ‚Heroinový rauš‘ z automatů nahrazují nebezpečné online sázky

Číst článek

„Na internetu je to dodatečné zdaňování výnosů z této činnosti, dále blokace reklamy, webových stránek, plateb směřujících k hráči od provozovatele a v neposlední řadě podstatně navýšené peněžité sankce,“ dodal Závodský.

Čeští hazardní hráči loni vsadili rekordních 152 miliard korun. „Závislost na hazardu může vzniknout rychle. Každá sázka vyvolává vzrušení, hráč zažívá změnu vědomí. Neurologické výzkumy ukazují, že zážitek ze hry u patologického hráče se z devadesáti procent překrývá s heroinovým raušem. U hracích automatů se prožitek opakuje každé dvě až tři sekundy, proto jsou tak nebezpečné. Živé sázky můžou hráče vtáhnout do podobně rychlého kolotoče,“ varoval před časem ve speciálu datových žurnalistů Českého rozhlasu k hazardu Vobořil.

Hazardní byznys roste. Automaty mizí, nahrazují je nebezpečné online sázky

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme