HDP Číny loni rostl o téměř 8 procent, tempo je ale každý rok pomalejší

Čínská ekonomika rostla v roce 2012 o 7,8 procenta. Výsledek je sice nejhorší za posledních 14 let, přesto je ale hospodářství Číny ve srovnání s jinými zeměmi stále v dobré kondici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolar, juan (ilustrační foto)

Dolar, juan (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Například v roce 1994 rostl čínský HDP o více než 12 procent. O několik let později však přišlo citelné zhoršení.

Čína ale nebyla jedinou zemí, kde nastal útlum. Hlavně kvůli hospodářské a dluhové krizi roste HDP pomaleji také Spojeným státům a zemím eurozóny. Ve srovnání s nimi je na tom Čína o něco lépe.

Zpomalení růstu čínského HDP je tak sice citelné, podle ekonomů se však ekonomika nehroutí. Zasáhnout přesto může země, které do Číny hodně vyvážejí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čínské ekonomice mluvil v Odpoledním Radiožurnálu Jan Beneš

Očekává se také, že Číňané omezí nákup luxusního zboží a budou méně cestovat, což se může promítnout do příjmů většiny zemí světa.

Čínskou ekonomiku v loňském roce nepříznivě ovlivnila dlouhotrvající krize v eurozóně. Na výsledku se podepsala také klesající poptávka po čínském vývozu.

Čínská ekonomika je totiž postavena na exportu a mezi hlavní odběratele patří právě některé evropské země a také Spojené státy. Vývoz se kvůli tomu stává aktuálním problémem pro čínskou vládu, která chce závislost na exportu výrazně omezit.

Jestli pomalejší růst čínského HDP ovlivní Česko, které je zaměřené na vývoz, záleží na tom, do jaké míry se Čína stane pro tuzemské společnosti klíčovém trhem. Zatím tomu tak není.

Největší podíl na českém exportu má Německo. Vláda ale ve své nové strategii chce podíl na čínském trhu v budoucnu zvýšit. Někteří ekonomové oponují, že Čína český export nezachrání.

Simona Bartošová, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme