Česká ekonomika loni zaznamenala nejlepší výsledek od roku 2017. Meziročně vzrostla o 3,3 procenta

Česká ekonomika loni meziročně vzrostla o 3,3 procenta, ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o 3,6 procenta, potvrdilo ve čtvrtek zveřejněné další zpřesnění odhadu Českého statistického úřadu. Proti předchozímu čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) ve čtvrtém čtvrtletí stoupl o 0,8 procenta, v předchozím odhadu statistici uváděli růst o 0,9 procenta.

Praha (Aktualizováno: 10:41 31. 3. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, ilustrační foto

Loňský růst české ekonomiky o 3,3 procenta představuje nejlepší výsledek od roku 2017, kdy HDP stoupl meziročně o 5,4 procenta (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Loňský růst české ekonomiky o 3,3 procenta představuje nejlepší výsledek od roku 2017, kdy HDP stoupl meziročně o 5,4 procenta. V roce 2018 ekonomika přidala meziročně 3,2 procenta a o rok později tři procenta.

Předloni se HDP vlivem epidemie koronaviru snížil o 5,8 procenta, což byl nejvýraznější propad za dobu samostatné České republiky.

Růst českého HDP může na konci roku klesnout k nule, uvedl šéf České národní banky Rusnok

Číst článek

Meziroční růst o 3,6 procenta za loňské čtvrté čtvrtletí byl stejný jako o čtvrtletí dříve. Ve druhém čtvrtletí ekonomika meziročně vzrostla o 8,7 procenta po poklesu o 2,3 procenta v prvních třech měsících roku. Růst HDP ve druhém čtvrtletí byl nejvyšší od vzniku České republiky.

Mezičtvrtletní růst HDP ve čtvrtém čtvrtletí o 0,8 procenta byl pomalejší než ve dvou předchozích kvartálech, ve třetím čtvrtletí česká ekonomika proti předchozím třem měsícům stoupla o 1,7 procenta.

V loňském prvním čtvrtletí mezičtvrtletně klesla o 0,3 procenta, ve druhém se obrátila k růstu o 1,4 procenta.

Úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností loni reálně vzrostl o 3,9 procenta a reálná spotřeba na obyvatele meziročně stoupla o 5,1 procenta, uvedl Český statistický úřad.

Míra úspor klesla na 20,1 procenta z 21,2 procenta o rok dřív. „Zisky náležící zahraničním vlastníkům korporací dosáhly v loňském roce 6,1 procenta HDP,“ doplnil Český statistický úřad.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme