HDP vyšší o 2,5 %. S takovým číslem počítá MF na příští rok

HDP vyšší o dvě a půl procenta - s tímto číslem počítá ministerstvo financí při sestavování státního rozpočtu na příští rok. České televizi to řekl náměstek ministra financí Bohdan Hejduk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Marián Vojtek

Podle Hejduka je hlavním problémem českého hospodářství strukturální deficit státního rozpočtu:

Přehrát

00:00 / 00:00

ČT_ŠSlezáková _ HDP - Hejduk.mp3

„Ten je nezbytné řešit omezováním výdajů, což je daleko perspektivnější cesta pro nápravu veřejných financí, než zvyšování daní. Tento krok povede k ozdravení veřejných financí. Schodek, který bude daleko nižší, než při autonomním vývoji. Samozřejmě určitý vliv na růst zde bude a já si myslím, že bude převážen pozitivními impulsy včetně toho, že nebudou zvyšovány daně a podobně."

Hejduk zároveň připustil, že snížení rozpočtových výdajů zpomalí růst ekonomiky. Toho se kandidát na budoucího ministra financí Miroslav Kalousek z TOP 09 neobává:

Přehrát

00:00 / 00:00

HDP-Kalousek.mp3

„Kdybychom v roce 2011 neškrtali, tak onen hrozivý schodek přes 200 miliard by ve svém důsledku měl na ekonomiku neskonale horší dopad, než ty škrty, které musíme udělat. Protože by to začalo například snížením ratingu České republiky a zdražením peněz pro stát a jeho podnikatele."

Šárka Slezáková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme