HDP vzrostlo. Ozdravení české ekonomiky pokračuje

Ozdravení české ekonomiky pokračuje. Potvrdila to i před chvílí zveřejněná data o vývoji hrubého domácího produktu ve třetím čtvrtletí. Podle nich domácí ekonomika od července do září meziročně posílila o tři procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, ekonomika, kalkulačka

Finance, ekonomika, kalkulačka | Foto: Free Digital Photos

V porovnání s předchozím čtvrtletím pak HDP narostlo o 1,1 procenta. Jak doplnil Český statistický úřad, tento růst táhly zejména zpracovatelský průmysl a obchod.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Citibank Jaromír Šindel ve Světě o deváté.

Růst HDP v meziročním srovnání překonal očekávání trhu o 0,5 procenta. Mezikvartální růst byl také o 0,5 vyšší než očekávání analytiků. „Česká ekonomika může být spokojená, ale každopádně je klíčové, jestli tento trend bude pokračovat nebo jestli budeme čelit zvyšující se pravděpodobnosti zpomalení v roce 2011,“ řekl ekonom Citibank Jaromír Šindel.

Ozdravení české ekonomiky do značné míry táhne rychle rostoucí Německo. To ale podle dnešních německých statistik začalo ve druhém pololetí zpomalovat.

„Zahraniční poptávka je pro nás klíčová. Uvidíme, jak se bude pohybovat zbytek eurozóny. Trh nicméně počítá se zpomalením německé ekonomiky a zpomalení zahraniční poptávky v příštím roce, tudíž tyto rizika musíme brát v potaz,“ podotkl Šindel.

HDP v příštích čtvrtletích ale poznamenají i domácí faktory. Tempo růstu vývozů zpomaluje, nezaměstnanost podle všeho poroste. „Říjnová nezaměstnanost stoupla téměř k devíti procentům, což má negativní dopady na domácí poptávku,“ řekl ekonom Citibank.

Česká ekonomika ale pořád podle něj patří mezi ekonomiky, které mají zdravé bilance. „Na druhou stranu Česká národní banka avizovala značné zpomalení ekonomického růstu v roce 2011,“ dodal Šindel s tím, že to může negativně ovlivnit vnímání investorů, ale na druhou stranu to zřejmě povede k dlouhodobé stabilitě veřejných rozpočtů.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme