Hedgeové investiční fondy budou mít v EU tvrdší podmínky

Evropská sedmadvacítka chce přistřihnout křídla hedgeovým investičním fondům. Unijní ministři financí budou dnes na schůzce v Bruselu hlasovat o zpřísnění jejich regulace. Část evropských politiků tyto fondy vinila z podílu na finanční krizi. Při investování totiž používají nestandardní postupy a hospodaří s obrovským množstvím peněz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

500 euro pomůže k návratu domů

500 euro pomůže k návratu domů | Foto: dreamstime.com

Hedgeové fondy budou muset mít podle nové evropské směrnice povolení k podnikání. To jim může vydat většinou centrální banka v některé členské zemi. Bude ale požadovat také informace o jejich finančních zdrojích, způsobech obchodování a trzích, na kterých investují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání ministrů financí Evropské unie sleduje bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák.

"Směrnice má dohlížet a monitorovat rizika, která alternativní fondy znamenají jak pro investory, tak všeobecně pro finanční stabilitu. Zároveň nemá znemožnit jejich existenci, jenom má přispět k větší průhlednosti těchto fondů,“ vysvětluje bruselský zpravodaj Pavel Novák.

Proti regulaci hedgeových fondů se stavěla Velká Británie, která je sídlem asi 70% těchto společností v Evropě. Unii předsedající Španělsko se spolu s Francií a Německem rozhodly nechat o směrnici hlasovat kvalifikovanou většinou. Tu nedokáže Británie ani spolu s několika dalšími státy ohrozit.

O směrnici ale ještě bude hlasovat Evropský parlament. Pokud by směrnici europoslanci nakonec schválili, mohla by začít platit nejdříve v roce 2012.

Pavel Novák, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme