Hejtmani: Česko není přichystáno na čerpání peněz z EU

Hejtmani se obávají, že nebudeme umět zacházet s penězi od Evropské unie. Nebudou-li existovat realizovatelné projekty, o prostředky ze strukturálních fondu jednoduše přijdeme. Ministerstvo pro místní rozvoj ale nespokojené zástupce krajů ujišťuje, že do začátku května budou všechny sporné body vyřešeny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kraje ČR

kraje ČR | Foto: Jan Rosenauer

Nikdo nemá přehled, co lze a co ne, není jasné ani to, jak se budou jednotlivé projekty spolufinancovat z české strany. "My jsme připraveni, čekáme, aby se to dalo do takových podmínek, abychom mohli začít chystat projekty tak, jak to má být, abychom mohli mít výběrová řízení podle nového zákona o zadávání veřejných zakázek," popisuje nynější situaci náměstek jihomoravského hejtmana František Polách.

"Hlavně abychom stačili vyfasovat ty finanční prostředky, když to řeknu trošku hruběji, pro letošní rok, protože pokud nevyčerpáme letošní rok, tak už definitivně mizí," dodává náměstek Polách.

Podle hejtmanů může za všechno stát. Vláda si prý nestanovila pravidla hry a dopředu neoznámila, kolik peněz může uvolnit. Ministr pro místní rozvoj Pavel Němec tyto výtky ale nebere. "Budeme připraveni poté, co podepíšeme smlouvu o rámci podpory společenství, kterou stejně nemůžeme podepsat dříve než 1. května; tuto smlouvu musíme podepisovat jako členská země Evropské unie."

Ministr Němec navíc hejtmanům doporučuje, aby nepodceňovali vznik tzv. regionálních zastoupení. Ta totiž mají využívání evropských peněz koordinovat.

Dušan Valenta, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme