Česká a slovenská koruna slaví 30. výročí. Národní banka vydala výroční tisícovku

Je začátek roku 1993 - Československo je rozdělené, občané obou zemí ale zatím stále používají společnou měnu. Změnilo se to na den přesně před 30 lety s takzvanou měnovou odlukou, kdy si oba státy peníze rozdělily. Dál zůstaly v platnosti československé bankovky - musely být ale opatřené kolkem.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Už jen několik hodin zbývá do konce platnosti společné československé měny,“ hlásila moderátorka Českého rozhlasu 7. února 1993.

Přehrát

00:00 / 00:00

Karel IV., Jan Amos Komenský, Božena Němcová, František Palacký, Ema Destinová a Tomáš Garrigue Masaryk. Kdo si jejich podobizny vybavil, tuší, že řeč bude o penězích - právě tito známí Češi jsou vyobrazeni na současných bankovkách. Kdo z nich byl první?

Na výměnu původní hotovosti bez kolku měli Češi jen 4 dny, před pobočkami bank proto stáli zpočátku ve frontách. Poslední den už byl klidnější, hlásil v dobové reportáži redaktor Jaroslav Skalický.

Podle všech informací, které máme, probíhala i ve středu výměna československých bankovek za okolkované bez jakýchkoliv komplikací.

Zájem o speciální tisícikorunu je velký. Lidé na ni čekali ve frontách i od dvou hodin ráno

Číst článek

Zdá se, že občané využili už předchozích dnů k návštěvě výměnných míst. V těch ve středu byli v přesilovce informátoři a pracovníci zajištující výměnu a bezpečnost.

Za 4 dny banky vyměnily asi 10 miliard československých korun. Tedy výrazně míň, než se očekávalo, potvrdil v 90. letech Martin Švehla, který tehdy pracoval v ČNB.

„Já bych řekl, že první čtyři dny se očekával pro veřejnost zhruba dvojnásobek. Ukazuje se, že se veřejnost dokázala docela dobře sama zařídit a předpřipravit. Přešla možná na nižší nominále. Lidé si z bank mohli 8. února odnést i první českou bankovku. Byla jí dvousetkoruna s motivem Jana Amose Komenského,“ říká vrchní expert peněžního oběhu ČNB Jaroslav Moravec.

„Bývalá federace potřebovala nové bankovky v určitých hodnotách. Nejvíce dvoustovku, aby ulevila oběhu stokorun.

Nominál za federace neexistoval, ten byl zaveden jako nový. Poté tisícikoruna a potom následovaly další nominální hodnoty: stokoruna, pětisetkoruna a na konci roku 1993 padesátikoruna a pětitisícikoruna.“

O vzhledu bankovek rozhodla soutěž

O tom, jaké osobnosti budou na bankovkách, rozhodla ve veřejná soutěž už na začátku 90. let. Federální Československo tehdy uvažovalo o společné měně a uspořádalo veřejnou soutěž na návrhy svých nových bankovek.

Návrh vítězného autora se pak lehce upravil, aby se dal využít pro čistě českou korunu, vysvětluje hlavní archivář České národní banky Jakub Kunert

Československé bankovky se padělaly už před 100 lety. Poslechněte si příběh prvních falzifikátů

Číst článek

V podstatě už od roku 1990 se začalo uvažovat o tom, že by bylo potřeba změnit jak soustavu bankovek, tak i motivy na nich. Nakonec se rozhodlo, že se uzavře smlouva s několika autory, mezi kterými byl i Ondřej Kulhánek. Komise, která posuzovala návrhy anonymně, vyhodnotila, že je Kulhánkovo návrh ten nejlepší.

Dvacetikorunová bankovka

Od současné hotovosti se ale původní sada platidel lišila. V roce 2008 přestala platit modrá dvacetikorunová bankovka s Přemyslem Otakarem I., o tři roky později národní banka stáhla červenou padesátikorunu se svatou Anežkou. Deseti a dvaceti haléři se pak v Česku nedá platit od roku 2003, padesáti haléři od roku 2008.

Co ale v peněžence stále můžete najít, jsou původní mince větších hodnot vyrobené už v prvním roce české měny. Kdekoho překvapí, že od roku 93 existují i dvacetikoruny a padesátikoruny. Víc než dekádu ale strávily v trezorech, vysvětluje Moravec z České národní banky

Až do okamžiku, než se výroba papírových ukončovala, tak v tomto období skutečně byly v oběhu v podstatě jenom bankovky, mince nikdo nechtěl a teprve po ukončení platnosti se do oběhu zase vrátila mince.

Historicky první minci České republiky - padesátikorunu - si můžete prohlédnout na výstavě v Návštěvnickém centru ČNB v Praze. Otevřená je do konce roku.

Lucie Pávová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme