Hitachi uzavře továrnu v zóně Triangle

800 lidí přijde o práci na Žatecku. Svoji továrnu v průmyslové zóně Triangle totiž zavře výrobce plazmových televizorů, společnost Hitachi Home Electronics. Firma svůj krok vysvětluje jako důsledek světové finanční krize, která srazila zájem o její výrobky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plazmový displej

Plazmový displej | Foto: prodej.complex.cz

Konkurence na trhu plazmových televizorů je totiž příliš vysoká a když ostatní výrobci snížili ceny televizí na trhu až o 45 procent, nedokázala tomu Hitachi čelit.

Výrobu v Žatci ukončí koncem března, a jak potvrdila mluvčí společnosti Kateřina Wheeler, ke konci dubna propustí všechny zaměstnance: "Nevyhnutelné rozhodnutí, které bylo vyvoláno propadem poptávky po našich výrobcích a zároveň vlastně dramatickým propadem odbytu, bohužel, zřejmě vyústí ke zrušení všech 800 míst."

Na příchodu výrobce televizorů do Žatce se v roce 2006 podílela vládní agentura CzechInvest. Její mluvčí Jiří Sochor potvrdil, že firma bude muset vrátit všechny investiční pobídky: "Je to celkem 240 milionů korun, jsou to peníze na vytvoření nových pracovních míst, v tom je zahrnuta i podpora na zvýhodněnou cenu pozemku a jsou tom finance i na školení a rekvalifikace."

Právě peníze na školení podle Sochora v regionu zůstanou, protože lidé, kteří získali potřebné znalosti a dovednosti, je propuštěním z práce neztratí. Jinou otázkou je, kde je teď budou moci uplatnit, i když se Hitachi zavázala ke spolupráci při vyhledání nového investora pro svůj pozemek i pro budovy v zóně Triangle.

Přečtěte si také:
Ekonomické informace 10. 10. 2007
Ekonomické informace 13. 7. 2007
ÚOHS potvrdil rekordní pokutu za kartel strojíren
Žatecké letiště se konečně dočkalo sanace

Milan Kopp, Jitka Hanžlová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme