Hitem penězokazců byla vloni stokoruna

Falešné bankovky a mince za téměř 18 milionů korun zajistila v loňském roce Česká národní banka. Jak vyplývá z její statistiky, překvapivě nejčastěji padělanou bankovkou v loňském roce byla stokoruna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Počet objevených padělků se zvýšil a odborníci to přičítají rozvoji dokonalé techniky, kterou mají penězokazci k dispozici. Většina těchto falzifikátů ale je rozeznatelná na první pohled. Mezi méně zdařilé falzifikáty patřila polovina z vloni zachycených padělaných českých korun.

Problém je také v tom, že lidé často netuší, jak pravé bankovky mají vypadat. "Pro méně zdařilý padělek je typické, že je zhotoven na barevné kopírce nebo na inkoustové tiskárně, barevně je podobný, ale nejsou na něm napodobeny žádné ochranné prvky, tedy vodoznak a proužek," vysvětluje náměstek ředitele peněžní sekce ČNB Leopold Surga.

Padělatelům nahrávají jim také automaty. Právě pro použití v automatech bylo v loňském roce vyrobeno velké množství falešných stokorun, které se tak staly v loňské statistice nejčastěji padělanými bankovkami. Policie zadržela ale také zhruba 1700 padělaných pětitisícovek, které naopak byly velmi zdařile zfalšované včetně ochranných znaků.

Přestože počet padělaných korun stoupl za loňský rok téměř dvojnásobně, nepočítá ČNB se zpřísněním ochrany našich platidel. "Naše situace je složitá, protože v průběhu pěti šesti let bychom se měli připojit k Evropské měnové unii," dodává Surga. V oběhu je 250 miliónů kusů českých bankovek a jejich výměna by tak mohla být zbytečnou investicí.

Lenka Šumová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme