Hlasování o opatřeních v Řecku by mělo projít, míní analytik

Atény čeká rozhodující hlasování o úsporných opatřeních. Pokud parlamentem projde, měla by být země alespoň na chvíli stabilizována. A i dnes by měla opatření odhlasována, pud sebezáchovy v Řecku nakonec převládne, domnívá se analytik společnosti Patria Tomáš Vlk. Podle něj by se nemělo dnešní hlasování výrazně odlišovat od toho včerejšího.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé demonstrují před řeckým parlamentem.

Lidé demonstrují před řeckým parlamentem. | Zdroj: Reuters

Úsporná opatření totiž řecký parlament posvětil již ve středu. Na trzích tak zavládl opatrný optimismus. Poslanci tím totiž Aténám přiblížili další životadárnou půjčku od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

Jen půjčka přitom zřejmě může odvrátit bankrot země. Euro na to v noci na dnešek zareagovalo posílením vůči dolaru; barel ropy zdražil, většina akciových indexů je v plusu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si názor analytika Tomáše Vlka

A zatímco se parlament chystal na hlasování, v ulicích pokračovaly protesty. Podle Tomáše Vlka jsou určitým psychickým nátlakem na poslance, aby se snažili zmírňovat o patření po jejich případném schválení.

„Zároveň je to komplikace pro implementaci opatření. Protesty a stávky také ekonomiku poškozují. Tato cesta je pro Řecko nezbytná, pokud se chce vyhnout ještě větším problémům a lidovým bouřím,“ myslí si analytik.

Pokud budou poslední detaily balíku úsporných opatření a privatizačních zákonů posvěceny, bude růst na trzích krátkodobě pozitivním impulsem, uvažuje Vlk. „Dobrá nálada z toho, že se podařilo řecký bankrot opět o něco odložit, bude přechodná, protože problémů zůstává dost, a to nejen v souvislosti s Řeckem, ale i se světovou ekonomikou,“ říká.

Euforii na trzích bude přitom podle jeho mínění trvat pouhé dny.

Jak také analytik z firmy Patria zdůrazňuje, schválená opatření, kterými si Řecko otevřelo přístup k dalším úvěrům z vnějšku, je jen jakési hašení požáru. „K tomu, aby se země postavila na nohy, to má však opravdu velmi daleko.“

Tomáš Vlk upozorňuje, že v zemi stále zůstává deficitní ekonomika, která je málo konkurenceschopná a že Řecko bude muset, pokud mezinárodní společnosti chtějí ekonomiku nadále držet nad vodou, mezitím provést reforem daleko víc.

Roman Chlupatý, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme