Hlavní prioritou EU musí být podle Německa a Francie lepší regulace financí

Lepší a přísnější regulace finančních trhů - to musí být podle Německa a Francie hlavní priorita Evropské unie. Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy k tomu ve společném dopise vyzývají českého premiéra Mirka Topolánka a šéfa Evropské komise José Manuela Barrosa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky Evropské unie

Vlajky Evropské unie | Foto: Evropská komise

Summit Evropské unie se má podle obou státníků tento čtvrtek a pátek domluvit na jednotném postupu v oblasti regulace finančních trhů. Merkelová a Sarkozy tvrdí, že žádný aktér na finančním trhu nesmí uniknout regulaci. Narážejí zím mimo jiné na takzvané daňové ráje, jako je Švýcarsko nebo Lichtenštejnsko.

Berlín a Paříž zároveň naznačují, že evropská ekonomika nepotřebuje další finanční injekce. Tím potvrzují negativní stanovisko k americké žádosti o nalití nových peněz do hospodářství.

Merkelová se Sarkozym v jedné pasáži dopisu vycházejí výrazně vstříc Česku. Vyzývají totiž k rychlému omezení rozpočtových schodků.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme