Hlavními uchazeči o Nobelovu cenu za ekonomii jsou opět Američané

Letošní udílení Nobelových cen dneska vrcholí. Dozvíme se držitele prestižní ceny za ekonomii. Tedy ceny, s kterou vynálezce Alfred Nobel vůbec nepočítal. Nobelova cena za ekonomii je až na jednu výjimku pánskou jízdou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nobelova cena (ilustrační foto)

Nobelova cena (ilustrační foto) | Foto: Kanadské vědeckotechnické muzeum CSTM

Cenu za ekonomii vytvořila Švédská centrální banka. A přestože nepatří mezi původní ocenění, je s ní spojená odměna 10 milionů švédských korun, v přepočtu tedy zhruba 27 milionů českých korun.

Nobelovu cenu za ekonomii v drtivé většině získali ameriští ekonomové. A ti jsou také letos hlavními uchazeči. Favority jsou Douglas Diamond, který se specializuje na studium finančních krizí. Nebo jeho krajan Jerry Hausman s teorií o dopadech nového zboží na ekonomické bohatství.

Dalším uchazečem je Američan Gordon Tullock, který se věnuje dopadům ekonomického myšlení na politické problémy.

Čtvrtým jménem na seznamu favoritů je americká ekonomka Anne Krueger. Pokud by ocenění získala, byla by teprve druhou ženou - držitelkou Nobelovy ceny za ekonomii.

Loni se o cenu podělili Američané Peter Diamond, Dale Mortensen a řeckokyperský Brit Christopher Pissarides. Ve své teorii vysvětlovali, jak ekonomická politika a regulace ovlivňují trh práce a proč například vysoká podpora lidem bez práce vede k vyšší nezaměstnanosti a delšímu hledání práce.

Nikola Bojčev, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme