Hledá se alternativa jaderné energie

Snaha omezit počet jaderných elektráren v Evropě může podle agentury Bloomberg výrazně zvýšit závislost unie na ruském plynu. S tím, že jaderná energie vychází z módy, souhlasí i Kim Bryanová z Centra pro alternativní technologie. Podle ní bychom ale alternativní zdroje energie měli hledat jinde.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouská jaderná elektrárna má přejít na biomasu

Rakouská jaderná elektrárna má přejít na biomasu | Foto: Vojtěch Berger

„Myslím si, že jsme svědky obratu. Podle mě se totiž objevily velmi vážné pochybnosti o jaderné energetice. Pokud se objeví problémy s jadernou energetikou, tak jde skutečně o velké problémy. Což potvrzují i současné události v Japonsku.”

Závislost na ruském plynu kvůli tomu růst prý ale nemusí. Podle Bryanové bychom však do budoucna měli začít uvažovat o dalších zdrojích, která nám jsou k dispozici, a které umožňují produkovat energii a přitom do ovzduší vypouštět minimum uhlíku. „Třeba o obnovitelných zdrojích,” říká.

Kritici tohoto postoje nicméně tvrdí, že spotřeba energií v Evropě je s mírnou nadsázkou den ode dne vyšší. A že alternativní zdroje nejsou schopné poptávku pokrýt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kim Bryanová z Centra pro alternativní technologie v rozhovoru s redaktorem ČRo Romanem Chlupatým

„Názor, že je jaderná elektřina rychlým a jednoduchým řešením, není pravdivý. Trvá totiž deset až patnáct let, než taková elektrárna skutečně začne fungovat. Což znamená, že elektřina z těchto zdrojů určitě nezajistí naši energetickou bezpečnost ani teď a ani v nejbližší době,” upozorňuje Bryanová.

„Větrné a solární elektrárny ve srovnání s jadernými vyrobíte i připojíte k systému mnohem rychleji. Proto už zanedlouho můžeme pokrýt většinu naší poptávky po energiích z obnovitelných zdrojů,” vysvětluje.

V současné chvíli se ale podle Bryanové nacházíme v energetické krizi: „V Japonsku došlo k havárii jaderné elektrárny. Na Blízkém východě se válčí, což ovlivňuje ceny energií. K tomu navíc mnoho zemí zažívá hospodářskou krizi a potřebuje stimul, který by nastartoval hospodářský růst.”

Jaký? „Tím by mohly být investice do zelených technologií. 99 procent všech vědců souhlasí s tím, že je třeba začít jednat, aby se nám povedlo odvrátit ty nejhorší možné důsledky změny klimatu,” dodává.

Mnohé z těchto argumentů používá i stále větší množství politiků.

„Řekla bych tak, že z jejich strany už nejde jen o rétoriku. Myslím si, že si tyto věci lidé na vládní úrovni dobře uvědomují. My v Centru pro alternativní technologie jsme v době, kdy jsme v sedmdesátých letech začínali, byli považováni za radikály. Teď nás politici berou jako střední proud,” domnívá se Bryanová.

Roman Chlupatý, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme