Hliníkářský gigant Alcoa předčil očekávání trhu

Na začátek americké výsledkové sezóny přichází optimistická zpráva: hliníkářský gigant Alcoa, který podle tradice nahlásil výsledky za právě skončené čtvrtletí jako první z velkých korporací zahrnutých do indexu Dow, překonal očekávání trhu. Navíc firma zvýšila odhad růstu globální poptávky o procento. Akcie Alcoy díky tomu posílily o tři procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hliníková fólie

Hliníková fólie | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Jumk.de Webprojects

Alcoa letos čeká nárůst poptávky po hliníku o 13 procent. „Pokud se podíváme na cenu hliníku na komoditních burzách, tak zjistíme, že během posledních třech měsíců vzrostla o 20 procent. To je dobrá zpráva pro výrobce hliníku a společnosti jako je Alcoa. O něco horší zpráva to je pro spotřebitele,“ říká analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na trzích na Rádiu Česko okomentoval analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Alcoa se ve svém výhledu opírá o Čínu, které důvěřuje i agentura Moody's. Ta dokonce dnes oznámila, že zvažuje zvýšení ratingu země.

V obecnější rovině se ale podle Čermáka dají investorům doporučit firmy, které se zabývají finančnictvím nebo technologiemi: „Pokud se podíváme na odhady zisků za třetí kvartál, tak zjistíme, že největší růst zisků se čeká ve finančním a technologickém sektoru a v oblasti energetiky. Naopak nejhorší výsledky by měly být v sektoru zdravotnictví a utilit. Jediným sektorem, kde se očekává pokles zisků, je sektor telekomunikací.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme