Hodnota amerického dolaru bude i nadále stoupat

Kdo uvažuje o nákupu dolarů na letní dovolenou, měl by to možná udělat už teď. Americká měna stojí zhruba 25 korun. Podle odhadů analytiků bude během příštích měsíců ještě zdražovat. Posílení dolaru ale nebude tak výrazné, jak odborníci čekali na začátku tohoto roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký dolar oslabuje (ilustrační foto)

Americký dolar oslabuje (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Investoři si loni dolar oblíbili natolik, že ho doporučovali jako ideální měnu, do které uložit své peníze. A letos to zřejmě nebude jinak. Jeho posílení bude pokračovat. To znamená, že Čechům se dolar ještě prodraží.

„Já bych ten kurz viděl právě někde v rozmezí 25 až 26 korun nejvíc. Záleží to samozřejmě na tom, jak se bude vyvíjet kurz euro dolar,“ vysvětluje analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nákup amerického dolaru na letní dovolenou se vyplatí právě teď, jeho hodnota bude i nadále stoupat

Kdo si chce pořídit nějaké zboží, za které bude platit v dolarech, měl by zpozornět. V obchodech za oceánem zůstanou ceny pro Američany zřejmě stejné, Čechům se ale můžou v přepočtu na koruny prodražit.

Třeba cena značkových sportovních bot, které teď stojí v přepočtu 2 300 korun, může do léta vzrůst až o 300 korun.

„Domnívám se, že by dolar ještě mohl do konce roku posilovat, to jak vůči euru, tak společně s tím i proti české koruně,“ dodává Tomáš Vlk.

Kurz dolaru ovlivňuje z větší části vývoj americké ekonomiky. A právě té se v posledních několika čtvrtletích dařilo. Podle analytiků banky JPMorgan Chase bude letos motorem světového růstu.

Hrubý domácí produkt Spojených států by měl růst o víc než 3 procenta. Vývoj hospodářství proto bedlivě hlídá americká centrální banka. Její jakékoliv rozhodnutí má vliv i na dolar.

„U dolaru hraje klíčovou roli politika americké centrální banky. Dost pravděpodobně na svém, možná už červnovém, zasedání zvýší úrokové sazby," potvrzuje hlavní ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda a dodává:

„Zvýšení úrokových sazeb zvyšuje atraktivitu dolaru jako takového, proto dolar v současné době posiluje. Tento trend by měl pokračovat právě minimálně do konce letošního roku.“

Už teď navíc kvůli silnému dolaru zdražují například dovážená jízdní kola, elektronika nebo oblečení. Ceny mírně vzrostou i u některých zájezdů.

„Slabá koruna ovlivní cenu zájezdů. Ten vliv bude více patrný u zájezdů exotických a do destinací, které se platí v dolarech,“ říká mluvčí cestovní agentury Invia Michal Tůma.

Koruna je slabší i vůči euru, na rozdíl od dolaru se ale proti evropské měně drží na stabilní úrovni, tedy poblíž 27 korun za euro.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme