Hodnota digitální měny bitcoin roste, za týden se zvýšila o desítky procent

Zahraniční obchodníky i analytiky v posledních dnech zaujala virtuální měna bitcoin. Její hodnota totiž za uplynulý týden prudce vzrostla, a to o desítky procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Třeba v pondělí se bitcoin podle CNBC obchodoval za rekordních 900 dolarů. Před sedmi dny byla jeho hodnota o více než polovinu nižší.

Bitcoin totiž není napojen na reálnou ekonomiku, takže ho nezajímá, co se děje s eurem nebo dolarem. Kurz určuje jenom nabídka a poptávka. Stačí, aby přišel velký investor a naráz koupil velký objem. Cena pak vyletí nahoru.

Kupují ho zejména investoři kvůli spekulacím, a právě proto se o měnu zajímají i nejrůznější analytici. Seriózní debaty o něm vedou třeba i ve zmiňované CNBC.

Přehrát

00:00 / 00:00

O obchodování s virtuální měnou bitcoin se zajímal Jan Beneš

„Je tady ale stále řada dalších otázek, například jestli bitcoin opravdu může být atraktivní měnou pro spotřebitele a investory,“ připomíná reportérka této televize.

Virtuální měna může být zajímavá i pro Čechy. Za bitcoin utrácí třeba investor Martin Král. „Osobně obchoduji na službách, které jsou v zahraničí, protože českým službám už ze zásady nevěřím,“ říká.

Webů, na kterých se s měnou obchoduje, existuje několik. Fungují jako burza, ale ve velmi zjednodušené podobě. Za měnu investoři nejčastěji platí v dolarech.

S virtuální měnou bitcoin se obchoduje jen po síti. Někteří odborníci dokonce říkají, že lidé s bitcoinem obchodují ve virtuálním světě. Znají jeho hodnotu, můžou ho mít na webovém účtu, kde se s ním obchoduje, ale ne v peněžence, kterou nosí u sebe. Koupit si za něj nelze jídlo ani auto, protože to není oficiální platidlo. Lidé můžou mít za bitcoiny třeba jen některé webové služby. Podle kritiků se měna zneužívá i k financování nejrůznějších nelegálních obchodů. Její hodnota prudce roste, ale i klesá.

Odborníci ale zachovávají chladnou hlavu. Třeba Dušan Jalový z UniCredit Bank by podobnou investici nedoporučoval, protože bitcoin není založený na reálných základech.

„Vidíme extrémní růst hodnoty měny, ale stejně tak, jako to jde nahoru, to může jít úplně stejně dolů,“ varuje.

Pro některé analytiky nejsou investice do bitcoinu bezpečné ještě z dalších důvodů. Nedávno se totiž stalo, že do zdejšího webu Bitcash.cz, kde se obchodovalo s měnou, se dostali hackeři. Odcizili majitelům účtů bitcoiny v přepočtu za několik milionů korun.

A protože to není oficiálně uznaná měna, nespadá pod dohled žádné centrální banky na světě. To také znamená, že vklady si investoři nemohou pojistit. Měna je na virtuálním trhu od roku 2009. Bitcoin vytvořil vývojář, který zůstává v anonymitě.

Simona Bartošová, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme