Hodnota Microsoftu se dostala nad 500 miliard dolarů. Stále zaostává za Applem nebo Alphabet

Tržní hodnota americké softwarové společnosti Microsoft překonala hranici 500 miliard dolarů, tedy v přepočtu přes 12,5 bilionu korun. Jde o takzvanou tržní kapitalizaci společnosti, tedy hodnotu všech jejích akcií. Akcie firmy reagovaly růstem na čtvrtletní výsledky, které překonaly odhady analytiků, uvedla agentura Reuters. V podobné výši trhy naposledy oceňovaly Microsoft v roce 2000, kdy vrcholila burzovní horečka zaměřená na internetové a technologické firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Microsoft (ilustrační foto)

Microsoft (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Kurz akcií Microsoftu po zahájení pátečního burzovního obchodování vzrostl až o 2,1 procenta na rekordní maximum 65,54 USD. Tržní kapitalizace společnosti, což je hodnota všech jejích vydaných akcií, tím dosáhla 510,40 miliardy USD.

Žebříčku nejhodnotnějších firem dominuje společnost Apple s tržní kapitalizací necelých 650 miliard dolarů, v přepočtu přes 16 bilionů korun. Před Microsoftem je i skupina Alphabet, která je mateřskou společností internetového giganta Google.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů. Firma však kvůli slábnoucí poptávce po počítačích klade čím dál větší důraz na cloudové služby, které zahrnují například ukládání či zpracovávání dat na vzdálených serverech.

Když se do čela Microsoftu postavil v únoru 2014 Satya Nadella, aby podnik oživil, pohyboval se kurz firemních akcií kolem 34 dolarů. Tržní hodnota společnosti tehdy činila asi 315 miliard USD, uvádějí údaje agentury Thomson Reuters.

ČTK, Matěj Válek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme