Hodnota německého exportu poprvé překonala bilion eur

Hodnota německého exportu v roce 2010 poprvé v historii překonala bilion eur. Vyplývá to z čísel, která dnes zveřejnil německý statistický úřad. Obchodní přebytek Německa stoupl na 158 miliard eur, tedy v přepočtu na čtyři biliony korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Montážní linka Volkswagenu v Drážďanech

Montážní linka Volkswagenu v Drážďanech | Zdroj: ČTK

Výsledek obchodní bilance tak kontrastuje s horšími čísly průmyslové výroby, které Německo oznámilo včera.

Podle analytika společnosti Patria Davida Marka čísla týkající se obchodní bilance svědčí o tom, že německá ekonomika je na tom v rámci eurozóny relativně dobře.

„Ale na druhou stranu to svědčí také o tom, že je tažena především pozitivní situací mimo eurozónu, protože základem růstu německé ekonomiky je export mimo Evropu. Takže je to dobrá i špatná zpráva: Německu se daří, zbytku Evropy nikoliv,“ konstatoval Marek ve Světě o osmé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Data z německé ekonomiky komentoval ve Světě o osmé analytik společnosti Patria David Marek

Německý export podle jeho slov táhlo především strojírenství, hlavně automobilky. „Průnik německých automobilek, zejména luxusních značek, na asijské trhy, ale i jejich rostoucí podíl na americkém trhu je základem úspěchu německé ekonomiky v posledních letech a platí to i pro rok loňský.“

Velkým zklamáním naopak byla včerejší čísla průmyslové výroby. V prosinci se v Německu průmyslová výroba snížila o téměř tři procenta a zaznamenala tak nejprudší propad od roku 2009.

„Myslím si, že data z průmyslové výroby jsou určitým varováním, že není všechno zas tak dobré, jak by se mohlo z posledních čísel zdát. Že opravdu ještě stále může dojít k tomu, že v prvním čtvrtletí letošního roku může spadnout jak Německo, tak eurozóna do recese.“

„Myslím si, že je to relevantní zejména v kontextu s českou ekonomikou, která je silně závislá právě na Německu, a korelace mezi německým a českým průmyslem je velmi, velmi vysoká,“ poznamenal David Marek.

Německá vláda na začátku letošního roku snížila odhad tempa růstu ekonomiky z 1 procenta na pouhých sedm desetin. Marek tento odhad považuje za reálný.

„Poslední vývoj naznačuje to, že německá ekonomika by za celý rok neměla skončit v recesi, neměla by zaznamenat pokles HDP, ale opatrnost a snížení prognózy pro letošní rok je opodstatněné a poslední čísla si myslím, že nezavdávají důvod k tomu, abychom očekávali v nejbližší době posun této prognózy ani jedním směrem,“ uzavřel David Marek.

mta, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme