Účet pro 'norské důchodce' překročil hodnotu bilionu dolarů. Je etický a neinvestuje do problematických firem

Hodnota norského státního investičního fondu poprvé dosáhla jednoho bilionu dolarů, přibližně 21,9 bilionu korun. K růstu aktiv fondu, který je největší svého druhu na světě, přispěl vzestup globálních akciových trhů a posilování kurzu eura, informovala agentura Reuters.

Oslo Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci (ilustrační foto)

Důchodci (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Fond založený v roce 1998 spravuje centrální banka s cílem střádat obyvatelům Norska peníze na důchod. Fond investuje výnosy z rozsáhlé těžby ropy a plynu v Norsku. Vlastní podíly ve zhruba 9000 firmách po celém světě a 1,3 procenta všech akcií obchodovaných na burzách.

Hodnota fondu v současné době činí přibližně 2,5násobek ročního HDP Norska. Podle původních odhadů se měla vyšplhat na 1,3násobek teprve po roce 2020.

Norsko možná přestane přispívat na ochranu Amazonských pralesů, vadí mu chování Brazílie

Číst článek

Investiční strategie fondu klade důraz na etické, sociální a environmentální ohledy. Fond například neinvestuje do firem, které byly obviněny z porušování lidských práv, ze zaměstnávání dětí či z vážného znečišťování životního prostředí. Vyhýbá se i zbrojařskému a tabákovému průmyslu.

V březnu fond vyřadil z portfolia akcie české elektrárenské společnosti ČEZ a dalších devíti světových firem, které těží nebo využívají uhlí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme