Hodnota olympijské značky se dostala na druhé místo, hned za Apple

Z olympijských her se stal výnosný byznys. Hodnota pěti kruhů, tedy olympijské značky, stoupla na 47,5 miliardy dolarů. Spočítali to analytici společnosti Brand Finance.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské kruhy na Temži, Londýn

Olympijské kruhy na Temži, Londýn | Foto: LOH Londýn 2012

Za olympiádou tak zůstaly firmy, které ji sponzorují. Hodnotnější značkou je jen Apple, který analytici ohodnotili na 70 miliard dolarů. Hned za olympiádou je Google.

Británie si teprve spočítá, kolik přesně na olympijské hry vydala, zatím se mluví o víc než devíti miliardách liber. Nejde ale jen o příjmy od návštěvníků her. Výstavba sportovišť a olympijské vesnice na východě Londýna rozhýbala stavebnictví v celé Velké Británii. Tyto stavby budou navíc sloužit dál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Británie věří v ekonomický přínos olympiády - téma pro Jaroslava Skalického

Hry by také mohly povzbudit uvadající turistický ruch. Británie na tom byla v posledních letech špatně, spousta lidí teď ale v televizi viděla londýnské památky a určitě to mnoho z nich inspirovalo k cestě do britské metropole.

V porovnání s předchozími hrami v Pekingu byla navíc londýnská olympiáda levnější. Peking byl vůbec nejdražší v historii. Čína investovala před čtyřmi roky rekordních 42 miliard dolarů.

Druhou nejdražší olympiádou v historii by se mohly stát příští zimní hry v ruské Soči. Objevuje se číslo 30 miliard dolarů. Ve srovnání s předchozí zimní olympiádou ve Vancouveru je to pětkrát víc.

Rio de Janeiro za 30 miliard

Za čtyři roky budou olympijské hry v Rio de Janeiru. Brazílii čeká obrovská práce, musí hlavně vystavět kvalitní infrastrukturu. Jde hlavně o systém dopravy, rozšíření letiště, přebudování čtvrtí slumů, místo kterých by měly stát nové domy.

Náklady plánují v Rio de Janeiru na 30 miliard dolarů, dá se ale očekávat, že ještě výrazně vzrostou. Brazílie se ovšem ekonomicky rychle rozvíjí, a proto by po této stránce neměla mít problém. Spíš půjde o to, jestli všechno stihne včas.

Igor Maňour, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme