Hodnota světového obchodu loni poprvé od roku 2009 klesla. Problémy mají rozvíjející se země

Hodnota světového obchodu loni poprvé od světové ekonomické krize klesla, a to o skoro 14 procent. Vyplývá to z údajů Nizozemského úřadu pro analýzu hospodářské politiky. Největší problémy mají rozvíjející se ekonomiky. Ekonomové v příštích letech ve světě očekávají jen slabý růst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontejnerová loď čínské společnosti COSCO

Kontejnerová loď čínské společnosti COSCO | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Typické byly v loňském roce dva protichůdné trendy. Objem obchodu od finanční krize v roce 2008 dlouhodobě roste a zvýšil se i loni, a to o 2,5 procenta.

Problém je však s hodnotou obchodu. Ta několik let stagnovala, v druhé polovině roku 2014 se začala prudce propadat, až v roce 2015 dosáhla podobného dna, jako v roce 2009. Firmám se tedy ve světě daří prodávat, ale prudce jim klesají zisky.

Problematický je ovšem i objem obchodu, protože 2,5procentní růst je nižší, než jaké bylo tempo růstu ekonomiky. Před krizí v roce 2008 bylo obvyklé, že světový obchod rostl dvakrát rychleji než celá ekonomika.

Největší problémy mají země jako Rusko, Čína, Brazílie. Mají problémy s nestabilními měnami a dopadají na ně nízké ceny komodit, v případě Ruska to je extrémně levná ropa a zemní plyn.

To se ale podle deníku Financial Times projevuje i v dalších regionech, těžících suroviny. Hodnota vývozu z Afriky a Blízkého východu se kupříkladu loni propadla o víc než 40 procent.

Silný dolar zase působí problémy Spojeným státům, tam export klesl o víc než šest procent. V případě Číny se k měnové nestabilitě přidávají ještě další problémy finančních trhů. Čínské akcie včera ztratily více než šest procent a smazaly tak velkou část zisků z nedávného oživení.

V příštích letech jen slabý růst

Celkově ekonomové očekávají v příštích letech jen slabý růst obchodu. Pozitivní signály zaznamenala například Brazílie, kde po oslabení kurzu realu vzrostl export do Asie.

Mírně pozitivní vývoj očekává také čínský ministr financí Ču Kuang-Jao. Čínská vláda se teď podle něj proto soustředí na přísnější regulaci finančních trhů a stabilizaci měny vůči koši zahraničních měn, což ovšem na druhou stranu bude znamenat další výkyvy v kurzu vůči dolaru.

Čína také v příštích dvou letech investuje v přepočtu 370 miliard korun do přemístění pracovní síly v rámci restrukturalizace čínského průmyslu, který se přeorientovává ze spotřebních výrobků na technologicky náročnější výrobu.

Problémy světové ekonomiky budou hlavním tématem schůzky centrálních bankéřů a ministrů financí zemí G20 v Šanghaji.

Mezinárodní měnový fond na zasedání G20 vzkázal, že by ministři měli přijít s koordinovaným plánem na podporu globálního hospodářského růstu.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme