Hodnota tendru na lesní práce po roce 2012 přesáhne 7,5 mld.

Předpokládaná hodnota zakázek na práce ve státních lesích po roce 2012 dosáhne víc než 7 a půl miliardy korun. Firmy se během pěti let o zakázky utkají celkem na 117 územních jednotkách. Oznámili to zástupci státního podniku Lesy České republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba dřeva (ilustr. obr.)

Těžba dřeva (ilustr. obr.) | Foto: Radana Schaeferová

Tendr kritizují například ekologické Hnutí Duha a některé dřevozpracovatelské organizace, které se obávají diskriminace menších firem. Chtějí, aby se tendr odložil a znovu se o některých podmínkách mluvilo.

Vedení ministerstva zemědělství i Lesů ČR ale rezolutně tvrdí, že nové tendry na těžbu a prodej dřeva budou výhodné pro stát a navíc prý ukončí i letité pochybnosti o regulérnosti veřejných soutěží spojených s podnikem Lesy ČR.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr Ivan Fuksa a Jaromír Bláha z Hnutí Duha o tématu mluvili v Ozvěnách dne

„Silné téma je zajištění dřeva pro malé zpracovatele. Ti budou moci 20 % získávat i v malých objemech, pětitunových, a nakupovat je elektronickou formou,“ rozptyloval obavy kritiků v Ozvěnách dne Radiožurnál ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

„Zároveň jsme i umožnili jednodušší přístup pro malé těžaře, aby malí těžaři na 10 % území mohli soutěžit, protože mají velmi ztíženou pozici proti velkým subjektům,“ řekl dále ministr s tím, že se vše již vyzkoušelo na jednoročním tendru, v němž se o zakázky transparentně soutěžilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Světě o druhé diskutovali o novém tendru na lesní práce mluvší Lesů ČR Zbyněk Boublík a Zdeněk Valný, prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů

„Na trhu je zhruba 30 subjektů, které operují, a dá se říci, že možná jeden nebo dva jsou trošilinku dominantní, nicméně zbytek si rozdělilo těch 27 firem,“ dodal ministr zemědělství.

Podle mluvčího Lesů ČR Zbyňka Boublíka budou malým těžařům v každé smluvní územní jednotce vymezeny určité části území. „Malí těžaři budou mít především možnosti v těch lokalitách, které jsou třeba obtížně dostupné pro lesnickou techniku; oni zase disponují například lanovkami, koňskými potahy. Takže právě v těchto – můžeme říci obecně hůře dostupných oblastech – bude právě příležitost pro ty menší regionální firmy,“ přiblížil Boublík ve Světě o druhé.

Kritici tendru ale ministrovy argumenty zpochybňují a trvají na tom, že většinu prací si rozdělí několik největších společností.

„Pan ministr Fuksa tady hovořil o 27 firmách; ty střední a menší firmy jsou z toho tendru automaticky vyřazeny, protože ta území, na která se práce zadává, jsou tak velká, že na ně nedosáhnou. A majitelé těch velkých firem to samozřejmě vědí.“

Jaromír Bláha ekolog a aktivista Hnutí Duha | Foto: Khalil Baalbaki

„Takže v tuto chvíli máme mezi zájemci o ty tendry podnikatele, se kterými máme zkušenosti už dlouhodobě. Směřuje tam Andrej Babiš, je tam Václav Junek, Richard Háva – podnikatelé, kteří přivedli ke krachu Chemapol Group, a je to jednoznačně výsledek práce ministra Fuksy a jeho předchůdců,“ prohlásil Bláha v Ozvěnách dne, který zpochybňuje ministrovo tvrzení, že malí těžaři budou mít jednodušší přístup ke dřevu.

„Malí těžaři budou muset pracovat jako subdodavatelé pro těchto několika firem. V jakých podmínkách, to se zeptejte majitelů těchto malých firem a jednotlivých živnostníků,“ doplnil Bláha.

„Ten tendr byl vypsán bez toho, aniž by se ministr zemědělství a vedení Lesů ČR zajímali o názory dřevozpracovatelů,“ prohlásil ve Světě o druhé Zdeněk Valný, prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů.

„Kdyby si Lesy ČR nebo pan ministr zemědělství vyhodnotili, jak tento model funguje v letošním roce, tak by zjistili, že je prakticky nefunkční,“ reagoval pak Valný na námitku, že vítězné firmy budou muset pětinu vytěženého dřeva dál nabídnout prostřednictvím burzy či aukcí, aby se dřevo dostalo i na menší zpracovatele, a desetina území má být vyhrazena pro malé těžaře.

Podle protikorupční organizace Transparency International (TI) jsou připravované tendry na těžební a další práce v lesích v pořádku. Ministerstvo zemědělství přizvalo tuto nevládní organizaci k posouzení navržené podoby tendrů právě z toho důvodu, aby předešlo kritice tendrů pro jejich neprůhlednost.

Marika Táborská, Radiožurnál Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme