Home Credit požádal o povolení obchodovat na burze v Hongkongu. Začít by se mohlo na podzim

Skupina Home Credit plánuje globální veřejnou nabídku akcií. Její stoprocentně vlastněná dceřiná firma Home Credit B.V. (HCBV), která se zaměřuje na spotřebitelské úvěry, v pondělí podala žádost o povolení obchodovat se svými akciemi na hlavním trhu burzy v Hongkongu. Ve firmě HCBV si chce Home Credit podržet kontrolu. Vyplývá to z vnitřní informace firmy pro regulátory.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Většinovým vlastníkem společnosti Home Credit je skupina PPF českého miliardáře Petra Kellnera, s podílem 91,12 procenta. (ilustrační foto)

Většinovým vlastníkem společnosti Home Credit je skupina PPF českého miliardáře Petra Kellnera, s podílem 91,12 procenta. (ilustrační foto) | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Agentura Reuters v květnu uvedla, že firma by chtěla z primární veřejné nabídky (IPO) získat alespoň miliardu amerických dolarů (zhruba 22,7 miliardy Kč).

Zamýšlená globální veřejná nabídka akcií je podmíněna mimo jiné souhlasem hongkongské burzy, finálním rozhodnutím orgánů skupiny Home Credit i HCBV, tržními podmínkami a dalšími faktory.

Jedna z největších fúzí českého bankovnictví padla. Home Credit a Air Bank se nespojí s Monetou

Číst článek

„Proto nelze předjímat, zda se kotace anebo globální veřejný úpis akcií uskuteční anebo kdy se mohou uskutečnit,“ píše se v dokumentu.

Home Credit už vybral banky, které mu vstup na burzu zajistí, jde o Citigroup, HSBC a Morgan Stanley. Agentura Reuters v květnu napsala, že s akciemi by se mohlo na hongkongské burze začít obchodovat na podzim a částka, kterou chce Home Credit jejich prodejem získat, se ještě může změnit.

Většinovým vlastníkem společnosti Home Credit je skupina PPF českého miliardáře Petra Kellnera, s podílem 91,12 procenta. Menší část (8,88 procenta) patří firmě EMMA OMEGA, kterou ovládá Jiří Šmejc.

Skupina Home Credit byla založena v roce 1997 a nyní patří mezi největší světové firmy poskytující spotřebitelské úvěry. Působí v Číně, Rusku, Kazachstánu, Česku, na Slovensku, v Indii, Indonésii, Vietnamu a na Filipínách.

PPF investuje do řady odvětví – od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, strojírenství, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme