Rodina Kellnerových zvažuje podle agentury Bloomberg možnosti pro Home Credit

Rodina zesnulého českého miliardáře Petra Kellnera zvažuje další možnosti pro společnost Home Credit, která poskytuje spotřebitelské půjčky, uvedly zdroje agentury Bloomberg. Zhruba před dvěma roky byla zrušena primární nabídka akcií firmy v Hongkongu a majitelé Home Creditu nyní jednají s poradci o budoucnosti firmy, včetně možného partnerství nebo prodeje podílu v některých operacích, protože chtějí získat hotovost a podpořit růst podniku.

Hongkong Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Většinovým vlastníkem společnosti Home Credit je skupina PPF českého miliardáře Petra Kellnera, s podílem 91,12 procenta. (ilustrační foto)

Rodina Kellnerových zvažuje možnosti pro Home Credit (ilustrační foto) | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Přezkum se podle Bloombergu zaměřuje zejména na jihovýchodní Asii a Indii. Výsledkem by mohl být prodej podílu novému partnerovi, uvedly zdroje agentury, které si nepřály být jmenovány, protože záležitost je soukromá. Aktivity Home Creditu v Indonésii, Vietnamu, na Filipínách a v Indii by mohly být ohodnoceny na dvě až 2,5 miliardy USD (43,1 miliardy až 53,9 miliardy Kč).

O struktuře případné dohody zatím nebylo rozhodnuto. Podle zdrojů ani není jisté, že jednání skončí transakcí. Zástupce společnosti PPF Group, která patří rodině Kellnerových, uvedl, že se k záležitosti nemůže vyjádřit.

První propad za 30 let. Skupina PPF loni vykázala ztrátu 7,42 miliardy korun

Číst článek

Firma Home Credit byla založena v roce 1997. Působí v devíti zemích Asie, střední a východní Evropy a bývalého Sovětského svazu. V listopadu 2019 firma zrušila nabídku akcií v hodnotě 1,5 miliardy USD s odvoláním na nepříznivé podmínky na trhu.

Skupina Home Credit, která poskytuje po světě spotřebitelské půjčky, vykázala loni ztrátu 584 milionů eur (14,8 miliardy Kč). O rok dříve měla zisk 400 milionů eur. Důvodem ztráty byla pandemická situace.

Home Credit byl založen v Česku a mezinárodní skupina Home Credit je registrována v Nizozemsku. Jeho většinovým vlastníkem je skupina PPF. Podle poslední výroční zprávy by PPF měla do konce roku 2023 koupit menšinový podíl 8,88 procenta, který v Home Creditu vlastní společnost Emma Omega patřící podnikateli Jiřímu Šmejcovi.

PPF investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. PPF má svoji korporátní vlastnickou a řídicí strukturu v Nizozemsku. Majoritním vlastníkem PPF Group, N. V. byl až do své smrti nejbohatší Čech Kellner, který podle výroční zprávy společnosti ovládal 98,93 procenta PPF. Správcem jeho pozůstalosti byla jmenována vdova Renáta Kellnerová.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme