Z domova v Česku pracují čtyři procenta zaměstnanců. Firmy pomalu rozšiřují možnosti home office

Možnost hlídání nemocných dětí, flexibilita a žádné dojíždění. Výhody práce z domova v Česku využívají necelá čtyři procenta zaměstnanců. Vyplývá to z nejnovějších čísel Eurostatu. Lidí, kteří využívají tak zvaný home office, v posledních letech přibývá jen pomalu a Česko je tak v tomto směru pod průměrem Evropské unie. Například v sousedním Rakousku pracuje z domova 9,5 procent zaměstnanců. V Německu a Polsku pak necelých pět procent.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce na počítači (ilustrační foto)

Práce na počítači (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„Home office využívám často, a to zejména pro řešení ryze praktických otázek anebo pro řešení nějakých samostatných pracovních úkolů, které vyžadují větší soustředění a hodí se mi klid doma,“ chválí si programátorka Iva z Prahy výhody práce z domova. Iva patří mezi pět procent zaměstnankyň v Česku, které mají takovou možnost. Mužští pracovníci mají pravidelně home office jen ve třech procentech případů.

Martin Bačkovský z tiskového odboru ministerstva práce a sociálních věcí říká, že se rezort v minulosti neúspěšně snažil prosadit větší podporu práce z domova do legislativy. „Ministerstvo práce a sociálních věcí s cílem motivovat zaměstnavatele k častějšímu sjednávání homeworkingu navrhlo do novely zákoníku práce v roce 2016 úpravu podrobnější, která měla jasně definovat práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů využívajících homeworking,“ říká pro Radiožurnál Bačkovský.

Práce ve vedrech? Dostupná voda, home office i zkracování pracovní doby

Číst článek

„Projednávání této novely však v předchozím volebním období bylo přerušeno ve druhém čtení a navržená úprava tak nevstoupila v účinnost.“

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar se domnívá, že většina firem v rámci boje o zaměstnance na možnosti home office dříve či později bude muset přistoupit.

„Určitou brzdou rozvoje alternativních úvazků včetně home office je i určitá konzervativnost některých zaměstnavatelů, kteří mají pocit, že pracuje pouze ten, na koho vidí skrz skleněné dveře jejich kanceláře. Ale tohle se mění a musí se to měnit už proto, že mladá generace, takzvaní mileniálové, alternativní formy pracovních úvazků vyžadují a zaměstnavatelé se tomu do budoucna budou muset přizpůsobit,“ popisuje Špicar.

Výhody i úskalí

Martina Štěpánová z organizace Gender Studies upozorňuje, že možnost práce z domova je zásadní pro sladění pracovního a rodinného života.

„ Ve chvíli, kdy potřebujete překlenout nějaký krátký časový úsek, kdy zjistíte, že vaše dítě je nemocné. Pokud dojíždíte za prací velkou vzdálenost, tak samozřejmě, pokud vám zaměstnavatel umožní pracovat částečně z domova, tak vám to šetří náklady a šetří vám to hlavně obrovsky čas,“ tvrdí Štěpánová.

Tripartita projedná změny v zákoníku práce, sporným bodem budou pravidla pro práci z domova

Číst článek

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly má ovšem práce z domova i svá úskalí. „Myslíme si, že v problematice home office je potřeba nevidět pouze benefit. Například z pohledů pracovních úrazů a podobně. To jsou velmi komplikované situace, které musí být vyřešeny mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem dříve, než dojde k samotnému faktu, že vykonává práci z domova,“ říká Středula.

„Chceme, aby byly naplněny takové podmínky, ať je chráněn jak ten zaměstnanec, tak zaměstnavatel, tak zaměstnancova rodina, aby nedošlo k něčemu, co by mohlo mít dalekosáhlý důsledek pro jeho zdraví.“

V Evropě jsou možnostem home office nejvíce otevřené Lucembursko, Nizozemsko nebo Finsko. Z domova tam pravidelně pracuje více než desetina všech zaměstnanců. Naopak velmi vzácný je home office v Rumunsku a Bulharsku, kde se týká jen desetin procenta pracujících.

Zdeňka Trachtová, Vojtěch Tomášek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme