Honda v Číně obnovuje výrobu, stávková vlna ale nekončí

Japonská automobilka Honda zvyšuje mzdy dělníkům v čínských továrnách a obnovuje výrobu. Protesty přesto pokračují v jejím závodě na výrobu autoklíčů. Zahraniční firmy působící v Číně v poslední době zasáhla vlna stávek, největší rozruch způsobily události v tchajwanské elektronické firmě Foxconn, která po 11 sebevraždách svých zaměstnanců zvýšila platy o 67 %.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Honda CR-Z

Honda CR-Z | Foto: Jan Říha

Společný podnik Kuang-čchi Honda obnovil výrobu ve dvou závodech na jihu země poté, co se vedení dohodlo se zaměstnanci na zvýšení mezd, především za přesčasy. Napětí ale roste v továrně na autoklíče a zámky v Čung-šanu v provincii Kuang-tung, kde dělníci odmítají dosavadní nabídky a na místě zasahuje policie.

První stávka v Hondě, která v Číně vyrábí 650 tisíc aut ročně, skončila 4. června poté, co si její zaměstnanci vymohli zvýšení platů o 500 jüanů, tedy asi 1500 korun. Následně se ale strhla doslova lavina a s podobnými požadavky začali vystupovat i dělníci v ostatních podnicích.

Stávky zasáhly např. i tchajwanského dodavatele sportovního vybavení pro Adidas. Experti v této souvislosti volají po změnách pracovních podmínek a nových zákonech upravujících i činnost odborů, které jsou výlučně řízeny vládnoucí komunistickou stranou, ta ale zatím jen přikázala médiím, aby o stávkách neinformovala.

Robert Mikoláš, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme