Hongkong je bránou pro český vývoz do Asie, říká český konzul

Čína údajně nestojí o velký přebytek v kapitole zahraničního obchodu. Jedním z cílů Pekingu tak napříště bude významné navýšení objemu importovaného zboží a služeb. Přislíbil to včera čínský prezident Hu Jintao. Podle něj dovozy v příštích pěti letech přesáhnou hodnotu 8 bilionů dolarů, což by mělo přispět k vyrovnané obchodní bilanci. Podle některých ekonomů jde o další signál, že se v době pomalého růstu Západu otevírají na Východě pro domácí firmy velké příležitosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České lucerny v čínské restauraci v Hong Kongu

České lucerny v čínské restauraci v Hong Kongu | Foto: Robert Mikoláš

V rozhovoru s Romanem Chlupatým to v Hongkongu potvrdil i český generální konzul Jaroslav Kantůrek.

„Já reprezentuji Českou republiku v Hongkongu a Macau, což jsou dvě zvláštní administrativní oblasti Číny, které vykazují v posledních letech enormní nárůsty a vynikající hospodářské výsledky. Na druhé straně je pro nás velmi zajímavé sledovat vývoj a pohled na tyto záležitosti právě tady v Hongkongu, který je nejotevřenější ekonomikou na světě zaměřenou čistě proexportně, logisticky, bankovnicky. Myslím si, že sledují další vývoj velmi opatrně a mají stejné obavy, že s určitým odstupem může jakákoliv krize nebo recese ovlivnit i vývoj v Asii, který byl v posledních letech opravdu ohromující,“ řekl na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možnostech českého exportu do Hong Kongu a Asie mluvil Roman Chlupatý na Rádiu Česko s generálním konzulem ČR v Hong Kongu Jaroslavem Kantůrkem.

Znamená to, že v tuto chvíli české firmy, které tu zatím nejsou aktivní, mají šanci na místní trh proniknout, nebo ta opatrnost něco podobného komplikuje?

„V tuto chvíli je to především velká výzva. My jsme velmi rádi, že v posledních dvou až třech letech po krátkém zpomalení v období roku 2008, veškerá čísla jak dovozu, tak vývozu, ale především, což ČR zajímá, exportu do Hongkongu, velmi rapidně rostla. Nárůsty byly v řádech 20 až 30 procent. A tento trend byl i na začátku letošního roku. Výsledky celého roku ještě nemáme. Samozřejmě bude určitý odstup, ale myslím si, že by se možnost vyvážet a dovážet do Asie neměla zapomenout. A Hongkong je ideální místo. Právě proto, že je to brána nejen do pevninské Číny, ale i do dalších asijských zemí.

Podle vašich zkušeností, s čím mají české firmy šanci uspět?

„Škála je opravdu veliká. Podle dosavadních výsledků zaznamenáváme velmi dobré obraty v řadě oborů, ať to jsou nanotechnologie, výroby dalších elektrospotřebičů a techniky. V poslední době je velmi perspektivní oblast environmentálních technologii. Zajímavé je, že máme v bezprostřední blízkosti pevninskou Čínu a obrovský trh na jakýkoliv druh spotřebního zboží. Mám i jednu takzvanou sekce story, úspěšný příběh. A to je naše tradice sklářského průmyslu, který se v těchto končinách z tradičního a původního broušeného a křišťálového skla trošku přeorientoval na osvětlovací techniku, na současný design. A máme zde už dvě české firmy, které vynikajícím způsobem obchodují v Hongkongu, Macau, ale i v dalších zemích Asie.“

Existují signály, že by některé firmy mohly tyto úspěšné společnosti následovat? Existují signály, že tu máme další potenciální úspěšné české exportéry do Hongkongu a další asijských zemí uživajích Hongkong jako svou základnu?

„Tyto snahy jsme zaznamenali. A myslím si, že již několik českých firem pracuje minimálně na vybudování sítě svých obchodních zástupců buď v Hongkongu, nebo v sousedních provinciích pevninské Číny. Jedná se především o výrobu běžné elektroniky, telekomunikačních prostředků, ale i různých IT systémů a záležitostí kolem výpočetní techniky,“ přiblížil konzul.

Roman Chlupatý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme