Horko slunečním elektrárnám nesvědčí, s rostoucí teplotou výroba elektřiny klesá

Ve střehu jsou kvůli velmi vysokým teplotám i energetici, kteří se starají o přenosové sítě. Trochu paradoxně se však nemusí potýkat s nadměrnou výrobou ve slunečních elektrárnách. S rostoucími teplotami totiž naopak účinnost fotovoltaických panelů klesá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko)

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko) | Foto: European Commission Audiovisual service

„Výroba z fotovoltaických elektráren je v současnosti vysoká, ale není rekordní. Vyrábějí v souhrnu asi dvě třetiny svého instalovaného výkonu, protože s rostoucí teplotou klesá účinnost panelů,“ vysvětluje Miroslav Vrba ze společnosti ČEPS, která má přenos elektřiny ve vedení vysokého napětí na starosti.

Energetici proto například nemusí ani vypínat nebo omezovat výrobu v jiných elektrárnách. „Kvůli fotovoltaickým elektrárnám žádné zdroje nevypínáme, spíše v případě nesouladu mezi očekávanou a skutečnou výrobou regulujeme rozdíl standardními nástroji, tzn. nakoupenými zálohami,“ říká Vrba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důsledky horkého počasí v energetice popsal v Odpoledním Radiožurnálu Miroslav Vrba z ČEPS

Podle něj se to vůbec nedá srovnávat s přebytkem energie například z větrných elektráren na severu Německa ve chvílích, kdy začne foukat silný vítr a elektřina se valí i do české sítě.

„Jedná se o dvě zcela odlišné věci. Výroba z fotovoltaických elektráren je rozptýlená a ty jsou připojeny do distribuční soustavy, kde se také elektřina spotřebovává. V případě větrných parků na severu Německa elektřina zatěžuje přenosové linky nejen naší, ale i ostatních soustav a teče přes přenosové soustavy,“ říká člen představenstva ČEPS.

Přesto energetici pozorně sledují předpověď počasí na další dny, aby odhadli, kolik elektřiny se vyrobí. „Máme několik prediktorů – nástrojů, které nám očekávané počasí a parametry typu oblačnost, venkovní teplota či předpověď větrnosti přímo převádějí na očekávanou výrobu elektřiny,“ popisuje Miroslav Vrba.

Jitka Hanžlová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme